Továbbra is Magyarországon a legolcsóbb a földgáz

2022. január 15. szombat 16:38

Továbbra is Magyarországon a legolcsóbb a földgáz

Decemberben a földgáz átlagára Budapesten volt a legalacsonyabb 26 európai főváros összehasonlításában, ami 2,83 eurócentet (mintegy 10 Ft) jelent kilowattóránként - írja a Magyar Nemzet. A villamos energiáért a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették, 10,46 eurócentet (mintegy 37,34 Ft) kilowattóránként - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálatából. 

 

 

A legdrágább az áramszolgáltatás Koppenhágában, egészen pontosan 39,82 eurócent/kWh (mintegy 142 Ft), ez a budapestinek 3,8-szorosa. Bécsben is a mi árunk dupláját kell fizetni a villamosenergiáért, 29,29 eurócentet (mintegy 104 Ft) kilowattóránként.

A földgáz egységára a lista végén lévő Stockholmban több mint nyolcszor annyi volt, mint Budapesten: a svédek 23,45 eurócentet (kb. 83,71 Ft) fizettek egy kilowattóráért.

Továbbra is véd a rezsicsökkentés az elszabadult energiaáraktól


Az intézkedést még 2013-ban vezették be, és már akkor megmutatkoztak annak jótékony hatásai.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

EQM