Több mint kilencezer liter üzemanyagot lopott két benzinkutas

2023. május 11. csütörtök 11:34

Több mint kilencezer liter üzemanyagot lopott két benzinkutas

Felfüggesztett börtönre ítélt a bíróság egy benzinkutast és ismerősét, míg egy másik kútkezelőre pénzbüntetést szabott ki üzemanyaglopás miatt; a vádlottak több mint kilencezer liter üzemanyagot "csapoltak" le méretlenül egy kiskunhalasi töltőállomáson, kihasználva az egyik kútoszlop és az online kassza közötti kommunikáció rendszeres megszakadását - tudatta a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

 

 

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség a férfiakat üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett lopás bűntettével vádolta - közölte Négyessyné Bodó Marianna főügyészségi csoportvezető ügyész.

A sajtószóvivő kifejtette: a vádirat szerint a három vádlott közül ketten benzinkutasként dolgoztak egy kiskunhalasi üzemanyagtöltő állomáson, a harmadik vádlott egyikük ismerőse volt. A vádlottak 2020 novembere és 2021 februárja között, "a kassza és a számlázási rendszer megkerülésével vételeztek üzemanyagot".

Az egyik benzinkutas és ismerőse kétnaponta, többnyire az éjszakai műszakbeosztás alatt, "a zavartalan elkövetést figyeléssel biztosítva", felváltva csapolta az önkiszolgáló töltőpisztollyal ellátott 1. számú kútoszlopot, kihasználva azon időszakokat, amikor a benzinkút kútoszlopa és az ahhoz kapcsolódó online kassza kommunikációja megszakadt - írta a szóvivő.

Az üzemanyagot részben járműveikbe, részben kannába tankolták, ketten - 25 műszak alatt - több mint nyolcezer liter benzint és dízel üzemanyagot loptak így el, csaknem 3,2 millió forinttal károsítva meg a kút üzemeltetőjét.

A másik benzinkutas - hasonló módszerrel - három alkalommal vitt el jogosulatlanul, mintegy 300 ezer forint értékben üzemanyagot.

A Kiskunhalasi Járásbíróság a vádlottak bűnösségét a váddal egyezően megállapította. A nagy értékű üzemanyaglopást elkövető benzinkutast és ismerősét 1 év 2 hónap - végrehajtásában 2 évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte. A másik benzinkutassal szemben 150 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki, és mindhármójukat kötelezték a sértettnek okozott kár megtérítésére - közölte a sajtószóvivő.

MTI