Szeméttel torlaszolták el a gyurgyalagok egyik fészkelőhelyét

2019. június 17. hétfő 09:11

Szeméttel torlaszolták el a gyurgyalagok egyik fészkelőhelyét

Szeméttel tömködte be valaki a gyurgyalagok fészkelőhelyét Zala megyében. A fokozottan védett madár löszfalakban fészkel, ezeket torlaszolta el valaki, nem is egyszer. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága feljelentést tett. A gyurgyalag eszmei értéke  példányonként százezer forint - közölte az M1 Híradója. 

 

 

Több tucat gyurgyalag fészkel ebben a löszfalban a Zala megyei Bezeréden. A fokozottan védett méhészmadarak tavasszal jönnek vissza Afrikából, hogy itt válasszanak maguknak párt és költsék ki fiókáikat.

Egy amatőr madarász vette észre a hét elején, hogy valaki műanyag zacskóval, sörös dobozokkal és más szeméttel tömte tele a fészkeket. A megyei madarász egyesület emberei azonnal eltávolították a törmeléket a fészkekből. Másnap azonban valaki újra eltorlaszolta a madarak járatait. A madarászok ezért értesítették a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságát, amely feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A rendőrségi helyszínelés óta újabb bűncselekmény nem történt. Az igazgtóság minden nap ellenőrzi a területet, nehogy valaki kárt tegyen a fészkekben. A fiókák ugyanis gyorsan elpusztulhatnak, ha a szülők nem jutnak be hozzájuk élelemmel, vagy nem jut be hozzájuk elegendő levegő.

Ezáltal egy-egy lokális populáció gyakorlatilag otthontalanná válhat vagy költőhely nélkül maradhat, sőt, elpusztulhat a fészekalj vagy a kotlómadár is - mondta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője, Sinka Gábor, majd hozzátette: a madárfaj fokozottan védett, eszmei értéke 100 forint, így természetkárosítás bűncselekményét követi el, aki veszélyezteti az állatot vagy annak költőhelyét.

Forrás: M1