Rendőr volt egy félmilliárdos rablás tippadója

2024. január 27. szombat 14:30

Rendőr volt egy félmilliárdos rablás tippadója

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség őrizetbe vette és felbújtóként elkövetett különösen nagy értékre elkövetett rablás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki azt a rendőrt, aki tippadóként vett részt egy bűncselekmény elkövetésében; a rablásban kínai állampolgárokat kényszerítettek több mint 500 millió forint átadására - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szombaton az MTI-vel.

 

 

Azt írták, a megalapozott gyanú szerint a rendőr 2014 nyarán szolgálatával összefüggésben tudomást szerzett arról, hogy nagykereskedelmi tevékenységet végző kínai állampolgárok jelentős összegű, akár több százezer eurót elérő készpénzt tartanak budapesti otthonukban, illetve meghatározott rendszerességgel a pénzt sporttáskákba csomagolva egy szlovákiai bankba szállítják.

A rendőr rávette egy ismerősét, hozza őt össze bűnözőkkel azért, hogy segítségükkel a kínai sértettek pénzét erőszakkal megszerezzék. A tippadásért a rendőr a bűncselekmény elkövetéséből származó vagyonból 30 százalékos részesedést kért - írták.

Végül 2014. szeptember 29-én kora reggel hat férfi fegyverrel megtámadta a kínai állampolgárokat és a náluk lévő - részben euróban és dollárban rendelkezésre álló - több mint 580 millió forint átadására kényszerítették őket.

A rendőr a megállapodás ellenére kisebb összegben részesült az erőszakkal megszerzett pénzből, de még a rablás napján 60 millió forint értékű valutát vett át a bűncselekmény elkövetőitől.

A minősített rablás bűntettét tettesként elkövető vádlottakat a héten jogerősen elítélték, egyikük a másodfokú bírósági eljárásban 2024. január 15-én megnevezte a férfit a bűncselekmény felbujtójaként.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentésére indult ügyben a nyomozó ügyészség az NVSZ és a Terrorelhárítási Központ közreműködésével pénteken elfogta, majd gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrt és indítványozta letartóztatását. A kényszerintézkedés elrendeléséről a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa szombaton dönt.

A rendőr elöljárója intézkedett a gyanúsított szolgálati jogviszonyának azonnali megszüntetésére - áll a közleményben.

MTI