Nem ment simán az osztozkodás, itt az ítélet

2020. január 24. péntek 09:46

Nem ment simán az osztozkodás, itt az ítélet

A Pécsi Járásbíróság közúti veszélyeztetés bűntettében és segítségnyújtás elmulasztásának bűntettében bűnösnek mondott ki egy férfit, s ezért őt 1 év 6 hónap börtönre és 100.000,-Ft pénzbüntetésre ítélte, valamint 1 év 2 hónapra a közúti járművezetéstől eltiltotta. A bíróság szabadságvesztés végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. 

 

 

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfi és a sértett nő korábban kapcsolatban voltak. 2018. augusztus 4-én, az éjszakai órákban találkoztak egy pécsi szervizúton, hogy a kapcsolatukból származó tárgyakat egymás részére visszaadják.

A vádlott az általa vezetett tehergépkocsival ment a találkozóra. A vádlott és a sértett között szóváltás alakult ki, melynek során a vádlott a vezető ülésből, egy üvegezett - 9 darabos - képkerettel megütötte a sértett arcát, aki az ijedtségtől és a fájdalomtól térdre esett.

A vádlott ekkor a tehergépkocsival elindult, melynek nyitott ajtaján, a jobb első ülésről kiesett egy televíziókészülék és összetört. A készülék kábele beleakadt a gépkocsiba, melyet maga után kezdett húzni.

A sértett ekkor felállt, a jármű után ment és az akkor megálló gépkocsivezető oldali ülésénél az ablakon keresztül benyúlva megfogta a jármű kormányát és felszólította a vádlottat, hogy a járműből szálljon ki.

A vádlott ennek nem tett eleget, azt mondta a sértettnek, hogy „takarodjon onnan" majd teljes gázzal elindult. A sértett eközben fogta a kormányt, a jármű mellett futott - a gépkocsi az útpadkára is felhajtott - majd miután a sértett már nem tudta magát tartani, kb. két lépcsőháznyi távolság megtétele után arccal az aszfaltra esett.

A vádlott a járművel tovább hajtott, kétszer balra kanyarodott, majd elhajtott, aztán rövid idő elteltével visszament a helyszínre. A sértett a történtek során koponyaalapi törést, jobboldali kulcscsont törést, zúzódásokat, nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.

 

Az ítélet jogerős.

A fenti cselekménnyel összefüggésben a sértettel szemben is büntetőeljárás indul közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt, ezért őt a Pécsi Járásbíróság a 2020. január 7. napján jogerőre emelkedett ítéletével megrovásban részesítette, amellyel a bíróság helytelenítését fejezte ki jogellenes cselekménye miatt és felszólította, hogy a jövőben tartózkodjon a bűncselekmény elkövetésétől.

Forrás: Pécsi Törvényszék