Megduplázódott a munkavédelmi képviselők száma

2017. február 15. szerda 15:07

Megduplázódott a munkavédelmi képviselők száma

A törvényi változást követő fél éven belül 10 százalékról 22,5 százalékra nőtt azon munkáltatók aránya, amelyeknél munkavédelmi képviselő dolgozik - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel. 

Az NGM felidézte, hogy a korábbi 50 helyett a munkavédelemi törvény tavaly júliusi módosítása óta már 20 munkavállaló alkalmazásakor kötelező munkavédelmi képviselőt választani, a változás következtében 8 ezerről 20 ezerre nőtt az érintett cégek száma. A törvény által biztosított fél éves felkészülés határideje január 8-án járt le.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy a munkavédelmi képviselők széles körű jogosítványokkal - tájékozódási, tájékoztatás-kérési, véleményezési, konzultációs, részvételi, döntés-előkészítési és kezdeményezési joggal - rendelkeznek, és a munkavállalói érdekérvényesítés erősítésével javulhatnak a munkakörülmények.

A munkavédelmi hatóság az ellenőrzésekkor továbbra is vizsgálni fogja, hogy a munkáltatónál van-e munkavédelmi képviselő, különösen ott, ahol azt a munkavállalói létszám indokolja - áll a közleményben.

 

MTI