Megállapodott az Audi és a szakszervezet, vége a sztrájknak

2019. január 31. csütörtök 10:36

Megállapodott az Audi és a szakszervezet, vége a sztrájknak

Megállapodott szerda délután az Audi Hungaria Zrt. és az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) az idei évi bérekről - tájékoztatta a győri székhelyű vállalat az MTI-t. 

 

 

A közlemény szerint a sztrájk befejeződik, a termelés minden gyártó területen elindul. A termeléskiesésből adódó következményeket még vizsgálja a vállalat.

Hozzátették, hogy az Audi Hungaria Zrt. igazgatósága a bértárgyalási időszak alatt célul tűzte ki, hogy mindkét fél számára elfogadható megállapodás szülessen, amely hozzájárul a dolgozók elégedettségéhez, biztosítja a győri vállalat gazdaságosságát, és garantálja a munkahelyek hosszú távú biztonságát az Audi Hungariánál.
Az érdekképviselet szerint a termelés egyes helyeken szerda este hat órakor, máshol este nyolc órakor indul újra.

A vállalat 18 százalékkal emelik a dolgozók alapbérét

Az AHFSZ a honlapján közölte, hogy a vállalat 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeli a dolgozók alapbérét január 1-től 15 hónapra, a választható béren kívüli juttatás mértékét pedig 400 ezer forintra emeli az idei évben és ez az érték marad 2020-ban.

Május 1-től kap minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, és szabályrendszert dolgoznak ki március végééig, hogy a munkavállalók milyen módon rendelkezhetnek a gyermekek után járó és a pótszabadságokról.

A szakszervezet eredetileg azt kérte a munkáltatótól, hogy a bérmegállapodást egy évre rögzítsék, úgy, hogy az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg. Ezen felül az alapbérbe a mozgóbér négy százalékát építsék be, kapjon minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen. A választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növeljék, fejlesszék tovább a lojalitás bónuszt és vezessék be a jubileumi bónuszt.

Az érdekképviselet szerint a termelés egyes helyeken szerda este hat órakor, máshol este nyolc órakor indul újra.

Szimacsek Tibor, az AHFSZ elnökségi tagja az MTI-nek elmondta, elégedett a megállapodással. A dolgozók összefogtak a sztrájk alatt, és kitartottak a szakszervezet mellett, a sztrájkban részt vevők kezdeti 4000-4500 fős létszáma hétfőn ötezrre emelkedett - tette hozzá.

MTI