Matolcsy: telefonadó jön - bankadó megy?

2012. május 09. szerda 16:16

Matolcsy: telefonadó jön - bankadó megy?

Július elsejétől vezetik be a távközlési adót a kormány szerdai döntése szerint - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormányülést követő tájékoztatón Budapesten.

A gazdasági miniszter elmondta, hogy az első 10 perc ingyenes lesz, afölött 2 forint adót kell fizetni percenként, a magánszemélyeknek maximum 700 forintot kell fizetniük, cégek esetében a korlát 2.500 forint.

A kormány szerdai döntései értelmében hárommal nő és hattal csökken az adónemek száma is, így a magyar adórendszerben 2013. január 1. után 51 féle adónem lesz - mondta Matolcsy György. Hozzátette: 2010 júniusában még 58 féle adónem volt, amit 48-ra csökkentettek, majd a múlt év őszi törvénykezési hajrájában 54-re nőtt az adónemek száma.

Matolcsy arról is beszámolt: a pénzügyi tranzakciós illeték 1 ezrelék lesz, hatálya a 600 ezer milliárd forintos teljes éves tranzakcióból egy 130 ezer milliárd forintos körre terjed ki, ebből 130 milliárd forint bevétele származik a költségvetésnek.

Bizonyos nagy tranzakciókat mentesítenek, így például az MNB által indított utalások, illetve az Államkincstár is mentesül az illeték megfizetése alól. A magánszemélyeket nem érinti az illeték, ha egy bankban utalnak maguknak különböző számlákra.

A miniszter jelezte: az adó alanya a bank, amelyik a tranzakciót lebonyolítja.

A kormány elfogadta azt a kamarai javaslatot, hogy 5 millió forint felett a vállalatok közötti pénzmozgás mindig utalással történjen, pénzintézeten keresztül - mondta Matolcsy György, hozzátéve: ilyen kötelezettség a magánszemélyek esetében nem lesz.

Matolcsy György azt várja, hogy 2013-ra olyan együttműködést tudnak kialakítani a magyarországi bankrendszerrel, amellyel akár a teljes, jövőre várt 60 milliárdos bankadó megfizetését elkerülheti a szektor. Elmondta: amennyiben a bankok bővítik a hitelezést, azt leírhatják a bankadóból, így a hitelezés megfelelő növelésével akár el is tűnhet jövőre az idei 120 milliárd felét kitevő bankadó.

Ehhez hitelezni kell, és biztosítani kell, hogy a hiteleket a vállalatok és a háztartások fel is tudják venni. Ez segíti a növekedést is - tette hozzá.

 

 

 

MTI - Fotó: Kovács Attila