Lekerülnek a polcokról a magas transzzsírsav-tartalmú ételek
2014. február 18. kedd 15:31
Keddtől hatályos az a rendelkezés, amely az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségére vonatkozik. A rendelet értelmében február 18. után tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.
A jogszabály tartalmaz egy 12 hónapos türelmi időt azoknál az előre csomagolt élelmiszereknél, amelyeket a jogszabály életbe lépésekor már legyártottak. Az Európai Unióban Magyarország a harmadik olyan ország, ahol szabályozzák az élelmiszerek transzzsírsav-mennyiségét.
Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató-főorvosa korábban elmondta, a csomagolt élelmiszereknél nem lehet feltüntetni az adott termék transzzsírsavtartalmát, azonban az OÉTI levédetett egy logót, ezt azon gyártók használhatják, amelyek vállalják, hogy a rendeletben foglaltakat betartják, és hogy termékeik bármikor bevizsgálhatók.
A Magyar Közlönyben novemberben megjelent rendelet szerint a jogszabály azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztónak. Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás.
(mti)
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Pécsi gyalogosgázolás szemtanúit...
- Változott a buszok menetrendje, már...
- Döntött a Fidesz pécsi csoportja,...
- Megvannak az adatok, rengetegen...
- Egy héten át tartó rendőrségi razzia...
- Idén is díszkivilágítással köszöntik...
- Elárulta a MÁV, mikor csodálhatjuk...
- Orbán Viktor: fel kell készülni, hogy...
- Magyarországon is kimutatták az új...
- Megérkezett az utolsó Leopard, teljes...

