Lekerülnek a polcokról a magas transzzsírsav-tartalmú ételek
2014. február 18. kedd 15:31
Keddtől hatályos az a rendelkezés, amely az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségére vonatkozik. A rendelet értelmében február 18. után tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.
A jogszabály tartalmaz egy 12 hónapos türelmi időt azoknál az előre csomagolt élelmiszereknél, amelyeket a jogszabály életbe lépésekor már legyártottak. Az Európai Unióban Magyarország a harmadik olyan ország, ahol szabályozzák az élelmiszerek transzzsírsav-mennyiségét.
Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató-főorvosa korábban elmondta, a csomagolt élelmiszereknél nem lehet feltüntetni az adott termék transzzsírsavtartalmát, azonban az OÉTI levédetett egy logót, ezt azon gyártók használhatják, amelyek vállalják, hogy a rendeletben foglaltakat betartják, és hogy termékeik bármikor bevizsgálhatók.
A Magyar Közlönyben novemberben megjelent rendelet szerint a jogszabály azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztónak. Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás.
(mti)
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- A kánikula mellett frissítő zivatarok...
- Hatalmas kígyóhoz riasztották a...
- Jakubinyi László a Jó ember-díj idei...
- Késelés a Széchenyi téren: egy 18...
- Vérző turistát menekítettek le a...
- Két fiatal követett el késes támadást...
- Extrém alacsony kisvizek jellemezték...
- Már a nyári menetrend szerint járnak...
- Régi fényében kapja vissza Pécs a...
- Lezárták az M60-as autópálya egy...