Korlátozták a légtér használatát a Duna felett

2019. június 10. hétfő 14:00

Korlátozták a légtér használatát a Duna felett

A Hableány mentési munkálatai és a kutatás miatt a Duna érintett szakaszán légtérkorlátozás van érvényben jövő vasárnap éjfélig - hívta fel a figyelmet a Terrorelhárítási Központ (TEK). 

 

 

A hétfő óta érvényben lévő korlátozást a TEK javaslatára a légi közlekedésért felelős hatóság vezetője rendelte el. Területig - hozzávetőleg - az Árpád hídtól északra 1 kilométerre kezdődik és délen egészen Paksig, valamint a Dunától keletre és nyugatra változó szélességben átlagosan 2-2 kilométert tart a korlátozás.

A határokat a TEK honlapján az Aktuális menüpontban közzétett grafikák szemléltetik, valamint a légtérkorlátozás pontos oldalhatárai a HungaroControl Zrt. napi légtérfelhasználási tervében ellenőrizhetők.

Mint kiemelték, korlátozás idején a pilóta nélküli légi járművel - drónnal - végzett repülés sem engedélyezett, mert az a mentési munkálatokat, valamint a kutatást akadályozhatja, zavarhatja.

„A korlátozott légtérbe történő engedély nélküli bereptetés közigazgatási hatósági vagy büntetőeljárást von maga után" - írták.

A TEK közleményében kitért arra is, hogy a roncs kiemelésének előkészítése továbbra is folyamatban van, két emelőheveder behúzása már megtörtént, jelenleg azok igazítása és stabilizálása zajlik.

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni. Mostanáig 20 halálos áldozat került elő, még hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát keresnek.

 

EQM - Fotó: MTI/Balogh Zoltán