Ha már egyszer hungarikum: hatóságilag minősítenék a pálinkát

2014. május 22. csütörtök 17:43

Ha már egyszer hungarikum: hatóságilag minősítenék a pálinkát

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az egyik lehetséges megoldásnak tartja a pálinka piacra kerülés előtti kötelező hatósági vizsgálatát a hungarikum pálinka kiemelkedő minőségének megőrzése érdekében - közölte a tárca csütörtökön az MTI érdeklődésére.

A VM válasza szerint a minisztérium és a hatóság legfontosabb célja a hungarikum pálinka kiemelkedő minőségének megőrzése, az élelmiszer-biztonsági ellenőrzés és a tisztességes versenyhelyzet fenntartása. A minisztérium és a hatóság is vizsgálja annak lehetőségeit, mely eszközök igénybevételével teljesülhetnének ezek a célkitűzések. "A sajtóban megjelent tervek, miszerint minden pálinkát piacra jutás előtt kötelező lenne bevizsgáltatni a Nébih-nél, a hatóság szerint az egyik lehetséges megoldás" - írták.

A hvg.hu portál a Buksza fogyasztói blog Új szigorúbb pálinkaszabály jöhet címmel megjelent cikkére hivatkozva írt arról: a pálinkapiacért felelős Nébih szeretné megteremteni annak a lehetőségét, hogy a pálinkákat piacra kerülésük előtt kötelező legyen minősíteni. Így nem fordulhatna elő, hogy bizonyos vendéglátóipari egységekben a nyitott palackokba a magánfőzés során készült pálinkák kerüljenek - olvasható a portálon.

A Buksza szerint a forgalomba helyezés előtti ellenőrzés abból a szempontból örömteli, hogy lényegében kiirtja a hamisítványokat, de figyelemmel kell lenni arra, hogy az előzetes minősítés pénzbe kerül, a kisebb pálinkafőzdék számára pedig számottevő megterhelést jelenthet. Mint írták, további következmény az esetleges kötelező ellenőrzésre fordítandó kiadások miatt a pálinkák drágulása lehet.

A VM tájékoztatása szerint a minisztériumban jelenleg nem zajlik a pálinka kötelező forgalomba helyezés előtti ellenőrzésével kapcsolatos jogszabályi előkészítő munka.

Képünk illusztráció.

MTI – Fotó: Marjai János/MTI