Emléktáblát avattak Pécsett a Nobel-díjas Békésy tiszteletére

2011. június 07. kedd 14:37

Emléktáblát avattak Békésy György (1899-1972) Nobel-díjas akusztikus, biofizikus tiszteletére kedden Pécsen, egykori tanulmányai helyszínén.

Pál Zoltán Munkácsy-díjas szobrászművész öt centiméter vastag és hatvanöt centiméter átmérőjű fekete gránitkorongból készült alkotását, amelynek középpontjából a fülre utaló csiga, spirál emelkedik ki, Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere és Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora leplezte le.

Az emléktábla egy pécsi baráti kör kezdeményezésére annak az Ágoston téri volt iskolaépületnek a falán kapott helyet, ahol Békésy György 1911-ben alapfokú iskolai tanulmányokat folytatott.

Páva Zsolt avató beszédében fontosnak nevezte, hogy egy város ne csak épített örökségét gondozza, hanem állítson emléket azoknak a személyeknek, akik munkásságukkal hozzájárultak ismertségéhez, presztízse növeléséhez.

Bódis József kiemelte: a Nobel-díjas biofizikus az a típusú tudós volt, aki nem állt meg, ha szakterülete határához ért, hanem megtanulta a másik szakterület módszertanát.

"Mindig foglalkoztatta, miként lehet új felismeréshez jutni, hol vannak az emberi fantázia határai. Természettudományos alapműveltséggel olyan orvosbiológiai felfedezéseket tett, amelyek nélkül e területekről ma lényegesen kevesebbet tudnánk. Előfutára volt azoknak a tudósoknak, akik ma más területekről érkezve az életünket szebbé, jobbá tudják tenni" - fogalmazott a rektor.

A budapesti születésű Békésy György aktívan részt vett a magyar rádióadások megindításában. 1939-1946 között Budapesten a kísérleti fizika professzoraként, majd Stockholmban a Karolinska Intézet kutatójaként dolgozott. 1947-től az amerikai Harvard egyetem munkatársa, 1966-tól a hawaii egyetem professzora volt, de a magyar állampolgárságáról sohasem mondott le.

Kutatásaiért, a fül csigájában létrejövő ingerületek fizikai mechanizmusának felfedezéséért 1961-ben orvostudományi Nobel-díjat kapott.

(mti)