Ellopta és bagóért eladta a rábízott műtárgyakat egy múzeológus

2019. augusztus 29. csütörtök 10:12

Ellopta és bagóért eladta a rábízott műtárgyakat egy múzeológus

Sikkasztás miatt vádat emelt a Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség egy volt főmuzeológus ellen, aki egy budapesti múzeum raktárából a rábízott gyűjteményből mintegy harmincmillió forint értékben műtárgyakat tulajdonított el 2016-2017-ben - közölte a fővárosi főügyészhelyettes csütörtökön az MTI-vel. 

 

 

Fürcht Pál a közleményében azt írta, a 64 éves egykori főmuzeológus a 2016 őszétől 2017 októberéig eltulajdonított műtárgyakat - 20 kisplasztikát, 73 metszetet, 56 festményt - legalább 3,1 millió forintért értékesítette egy budapesti régiségboltban.

A műtárgyak 20. századi művészek alkotásai voltak, de akadtak közöttük ismert és ismeretlen művészek 18. és 19. századi festményei, rézkarcai, litográfiái is.

Az alkotásokat a rendőrség - Pátzay Pál Kádár Jánosról készült kisplasztikája kivételével - a házkutatások során megtalálta, lefoglalta, majd visszaadta a feljelentő múzeumnak - tette hozzá a főügyészhelyettes.

Az ügyészség jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás miatt emelt vádat a büntetlen előéletű volt főmuzeológus ellen. Arra az esetre, ha a vádlott a bírósági előkészítő ülésen beismeri a tettét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, két év - öt évre felfüggesztett - szabadságvesztés, pénzbüntetés és vagyonelkobzás kiszabását indítványozták a bíróságnál.

Akkori sajtóinformáció szerint a Magyar Nemzeti Múzeumból tűnt el több műtárgy 2016-2017-ben; ezt a múzeum sajtóosztálya annak idején megerősítette. Az intézmény 2017 novemberében tett feljelentést.

MTI