Elképesztő mennyiségű étel kerül a kukába

2015. augusztus 08. szombat 09:26

Elképesztő mennyiségű étel kerül a kukába

Majdnem kétmillió tonna ételhulladék megy veszendőbe évente, becslések szerint ennyi maradék keletkezik Magyarországon. Ezzel az EU középmezőnyébe tartozunk - olvasható a hirado.hu-n.

A hírportál írása szerint a kukába dobott élelmiszer, amellett, hogy kidobott pénz, komoly károkat okoz környezetünknek, ilyképpen ugyanis nemcsak maga az étel vész kárba, hanem minden olyan erőforrás is, ami az előállításához és a konyháig való eljuttatásához kellett - például a víz, amivel locsolták a zöldséget-gyümölcsöt, a tároláshoz használt energia, a szállítási költség, a munkadíjak és a csomagolóanyag is. 

A meleg étel fogyaszthatósági ideje az elkészítésétől számítva három óra múlva lejár, ha nincs lehetőség a melegen tartására vagy a gyors lehűtésére. Ez annyit jelent, hogy az elkészítés után három órával már nem szabad elfogyasztani, ki kell dobni - magyarázta el a jelenlegi szabályozás lényegét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vendéglátás- és étkeztetés-felügyeleti osztály vezetője. Zoltai Anna hangsúlyozta: ha az ételt folyamatosan 63 fokon, vagy afölött tartják, illetve gyorsan 4 fok alá hűtik, és hűtve is tartják, akkor az étel elkészítője határozza meg, hogy az adott élelmiszer meddig fogyasztható.

A közétkeztetéssel foglalkozó Hungast cégcsoport üzletfejlesztési igazgatója a hirado.hu-nak elmondta: a vállalkozás berkein belül többször is tesztelték már a fogyaszthatósági határidővel jelzett ételek eltarthatóságát, hiszen komoly élelmiszer-biztonsági kockázattal járna, ha a fogyasztók nem megfelelő minőségű élelmiszert kapnának. Páger Zsolt közölte, hogy vállalatuk belső szabályozása szerint azok a készételek sem örök életűek, amelyeket folyamatosan 63 fokon vagy felette tartanak. "Nyolc óra elteltével ezek is ételhulladéknak számítanak. Ha ez az idő lejár, akkor az ételt át kell adnunk a hulladékszállítónak" - ismertette.


A TELJES CIKK IDE KATTINTVA OLVASHATÓ.


Képünk illusztráció. 

Forrás: hirado.hu - Fotó: EQM/Dittrich Éva