Egyre forróbb a szakdolgozatügy: Orbán nyilvánossá tette, Gyurcsány még nem

2012. április 04. szerda 19:05

A miniszterelnök szakdolgozata teljes terjedelemében hozzáférhetővé vált az orbanviktor.hu weboldalon - közölte a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője szerdán az MTI-vel.

Havasi Bertalan ezt megelőzően azt közölte: a Miniszterelnökség a sajtóból értesült arról, hogy nem adták ki az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának könyvtárában Orbán Viktor kormányfő diplomamunkáját. Mint akkor írta, az ügyben Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője intézkedik, és felveszi a kapcsolatot a jogi kar dékánjával, hogy bocsássa rendelkezésére a dolgozatot.

Orbán Viktor a honlapjára feltöltött dokumentumok alapján 1987. március 11-én, jeles eredménnyel védte meg Társadalmi önszerveződés és mozgalom a politikai rendszerben (A lengyel példa) című szakdolgozatát. A kormányfő témavezetője Fellegi Tamás (a jelenlegi tárca nélküli miniszter) volt az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán.

Különböző orgánumok azt követően kezdtek cikkezni politikusok szakdolgozatainak felkutatásáról, hogy Schmitt Pál hétfőn kisdoktori disszertációja miatt lemondott köztársasági elnöki megbízatásáról.

Mint arról, írja az MTI, a Pécsi Újság kedden beszámolt, Gyurcsány Ferenc volt szocialista kormányfő szakdolgozata is érdekes lehet, a Népszabadság pedig Orbán Viktor szakdolgozatát próbálta sikertelenül fellelni az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar könyvtárában.

A Népszabadság azt írta: a könyvtári dolgozók tájékoztatása szerint a szöveg dékáni utasításra nem adható ki. A lap információi szerint az egyetem megkereste Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetőjét, aki levelében megerősítette: az egyetemnek joga van a dolgozat nyilvánosságának korlátozásához.

(mti)