Terjed, hogy Gyurcsány pécsi szakdolgozata sincs rendben, de a PTE nem adhat ki adatot - VIDEÓ

2012. április 02. hétfő 19:10

Frissítve: 2012. május 07. hétfő 16:21

Terjed, hogy Gyurcsány pécsi szakdolgozata sincs rendben, de a PTE nem adhat ki adatot - VIDEÓ

A hétfőn lemondott köztársasági elnök plágiumügye kapcsán számos fórumon merültek fel több más politikus diplomájával kapcsolatban is kétségek. A volt államszocialista éra alatt egyetemi-főiskolai papírhoz jutó politikusok közül kommentelőink többször említik Gyurcsány Ferenc ex-miniszterelnök tanulmányait: van aki tudni véli, hogy az egykori függetlenített pécsi KISZ-titkárnak például az államvizsga előtt mindenki számára kötelező szakdolgozatot sem kellett megírnia. Mellár professzor, a pécsi közgáz egyik akkori tanára szerint, ha Gyurcsányt kellett vizsgáztatni, aznap reggel megcsörrent a telefon - minden alkalommal a pártbizottságról hívták a tanárt.

Az egyik legérdekesebb - és bár megpróbáltuk, jelen állás szerint nem ellenőrizhető - híresztelés szerint a nyolcvanas években Pécsett a KISZ egyik vezető tisztségviselőjeként tevékenykedő politikus úgy kapott főiskolai diplomát, hogy nem adott be szakdolgozatot. A kommentelő szerint Gyurcsány a miniszterelnöki honlapján azt írta egykoron, hogy egyetemi diplomát kapott, amit többszöri e-mail váltás után módosított főiskolaira, de közben azzal a „képtelenséggel" érvelt, hogy utána átment a közgázra és egy közös szakdolgozatot adott be.

Hogy Gyurcsány valóban járt a pécsi közgázra, azt Mellár Tamás professzornak az alábbi videón (Pesty László: Egy hiteles ember c. dokumentumfilmjének részlete) elmondott szavai is bizonyítják. Igaz, a KSH volt elnöke furcsa vizsgáztatási szokásokat idéz fel: mint mondja, ha Gyurcsány a karra érkezett, előtte megcsörrent a telefon.

Valaki a pártbizottságról hívta a vizsgáztató tanárt: "Kérlek szépen elvtárs, figyelj oda, mert Gyurcsány elvtárs jön ma vizsgázni". A videón 2:56-tól:




Miután a fenti állítások egy kommentben kaptak helyet, hivatalos úton megkerestük Lengvárszky Attilát, a PTE oktatási igazgatóját, ő azonban adatvédelmi okok miatt nem adhatott felvilágosítást arra vonatkozóan, hogy Gyurcsány Ferenc megírta-e tanárképző főiskolai szakdolgozatát vagy sem.

- Az egyetem nem adhat ki személyes adatokat egy harmadik fél számára, még a friss munkaerőt kereső cégeknek és vállalatoknak sem - fogalmazott az igazgató, aki szerint csak a rendőrség és az ügyészség számára adható ki információ egy volt vagy jelenlegi hallgató adatairól. Nekik is csak abban az esetben, ha valamilyen bűncselekmény (például hamisított nyelvvizsga gyanúja) merül fel a diákkal kapcsolatban.

Lengvárszky Attila azt azért hozzátette, hogy „erős politikai nyomásra" - mint legutóbb, a Semmelweis Egyetem esetében - talán vizsgálható lenne a kért diploma, ám erről egyelőre Gyurcsány Ferenc esetében nincs szó.

FRISSÍTVE: "HETEKEN BELÜL MEGLESZ"

Cikkünk nyomán az index.hu megkereste a Demokratikus Koalíció szóvivőjét, aki a következőket mondta:

Gyurcsány Ferenc 1984-ben a tanárképzőn a »Balatonfelvidéki szőlészet-borászat« címen, 1990-ben a közgázon »A gazdasági társaságok és a tőzsde működése« címen írt szakdolgozatot".

Wirsching Viktória elmondása szerint Gyurcsány számított a szakdolgozataival kapcsolatos kérdésekre, már a reggeli értekezleten lediktálta a címeket. A szakdolgozatok példányai Gyurcsány Ferenc birtokában vannak, de egyetemi évei óta már hatszor költözött, és "még mindig vannak olyan könyvei, amik Pécs óta dobozban vannak".

Azaz, a szakdolgozatokat elő tudja keríteni, de ez hetekig is eltarthat.

FRISSÍTVE: A LECKEKÖNYV MÁR MEGVAN

A hvg.hu (plusz azt atv.hu, a hirszerzo.hu) az MTI-re hivatkozva a következőket írja: "Gyurcsány Ferenc kedden délután a Facebookon osztott meg egy leckekönyvéről készült fotót, amely szerint jó eredménnyel államvizsgázott. Ehhez a következő kommentárt fűzte: "Ez itt a pécsi közgázos leckekönyv (index) államvizsgáról és a szakdolgozatról szóló bejegyzése. Nem volt túl fényes, de ezek szerint volt szakdolgozatom."

FRISSÍTVE: Gyurcsány Ferenc, ügyvédje útján, május 7-én a következők közlését kérte

Mivel cikkünkben egy kommentelőt idéztünk, a szombathelyi Dr. Czeglédy Ügyvédi Iroda nevében dr. Czeglédy Csaba ügyvéd, mint Gyurcsány Ferenc meghatalmazottja - élve jogszabályok adta lehetőségével - május 7-én délután az alábbiak közlését kérte szerkesztőségünktől:
Valótlanul híreszteltük a 2012. április 02. napján a "Terjed, hogy Gyurcsány pécsi szakdolgozata sincs rendben, de a PTE nem adhat ki adatot" címmel megjelent írásunkban, hogy "Az egyik legérdekesebb - bár megpróbáltuk, jelen állás szerint nem ellenőrizhető - híresztelés szerint a nyolcvanas években Pécsett a KISZ egyik vezető tisztségviselőjeként tevékenykedő politikus úgy kapott főiskolai diplomát, hogy nem adott be szakdolgozatot."
Ezzel szemben a valóság az, hogy Gyurcsány Ferenc a főiskolai diplomájához szükséges szakdolgozatát elkészítette, azt elbírálták, arra érdemjegyet kapott, amit bizonyítványa is hitelesen igazol.

Közzétette a tanárképzős indexét is, amelyhez azt írta: "Ez sem kitűnő, de ugye nem az volt a vád, hogy nem voltam eminens tanuló, hanem az, hogy szakdolgozat nélkül kaptam diplomát".

Mivel a hvg.hu a következő mondattal vezeti be írását: "Olyan, saját bevallása /sic!/ is ellenőrizetlen híresztelésekről ír a Pécsi Újság.hu", megkérdeztük az MTI ügyeletes szerkesztőjét, hogy hol olvasták mindezt és ha a Pécsi Újság.hu ilyet nem írt, akkor honnan veszik?

Kiderült azonban, hogy az MTI a mai nap folyamán egyetlen ilyen, a hvg.hu (atv.hu, hirszerzo.hu) által idézett hírt sem adott ki - bár attól még a leckekönyv nyilván megvan, a szakdolgozat pedig, ahogyan azt a DK szóvivője egy korábbi frissítésünk szerint az indexnek elmondta, heteken belül biztosan előkerül.

FRISSÍTVE:

A hvg.hu helyesbített.
Pontosították az előző frissítésben szereplő információt, azaz: mégsem az MTI hírét közölték (mert ilyen nem volt, tesszük hozzá), hanem saját maguk írták a korábban a nemzeti hírügynökségnek tulajdonított cikket.


H. L. B. - Videó: Pesty László dokumentumfilmje (Egy hiteles ember, részlet)