Budapesten készül Kejki batir arcrekonstrukciója

2016. október 19. szerda 13:30

Budapesten készül Kejki batir arcrekonstrukciója

Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban készítik el Nurmagambet Kejki Kökembajuli, a kazah nép által csak Kejki batirként emlegetett szabadságharcos arcrekonstrukcióját.

Kejki batir az orosz cári gyarmati uralom elleni 1916-os felkelés egyik vezetője volt. Az Amangeldi imám vezette fegyveres harc leverése után évekig bujkált ellenálló csapatával, és több rajtaütést hajtott végre az akkor már a szovjet uralom által odavezényelt helyőrségek ellen is.

A kommunista hatóságok 1923-ban kelepcébe csalták és brutálisan kivégezték, levágott fejét hosszú időre közszemlére tették, majd a mai Szentpétervárra vitték. Koponyáját az 1991-ben független köztársasággá vált kazah állam idén szeptemberben kapta vissza Oroszországtól hosszú diplomáciai tárgyalások eredményeként - mondta el Korsós Zoltán, a múzeum főigazgatója az intézmény keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kiemelte, hogy a kazah kulturális minisztérium úgy döntött, hogy méltó emléket állít Kejki batirnak, ezért a koponyát a szabadságharcos Torgajban eltemetett teste mellé helyezi, de előtte megbízást adott a nemzeti hős arcrekonstrukciójának elkészítésére.

A többéves szakmai együttműködésre való tekintettel erre a feladatra Nurszan Alimbaj, a Kazah Központi Állami Múzeum igazgatója a Magyar Természettudományi Múzeum szakembereit kérte fel.

Nurszan Alimbaj a budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a magyar múzeum antropológus kutatói, Bernert Zsolt, Évinger Sándor és Bíró András Zsolt 2006 óta végeznek antropológiai és genetikai tárgyú kutatásokat Kazahsztánban, 2011-ben pedig Kustár Ágnes, az intézmény antropológusa készítette el Abulkair kazah kán arcrekonstrukcióját.

Az általános antropológiai leírás elkészítése után méretfelvételeket végeznek a Kejki batir koponyáján, illetve feltárják a rajta található sérüléseket - részletezte Bíró András Zsolt antropológus. Ezt követi a tudományos arcrekonstrukció, amelyet Kustár Ágnes, a múzeum embertani tárának igazgatója készít el. Megkísérelnek majd a csontból DNS-mintát is kivonni, hogy össze lehessen vetni a forradalmár még élő leszármazottainak DNS-ével. Ezzel teljesen megerősíthető lenne a koponya hitelessége.

Az alapvizsgálatok hét vágást, ütést mutattak ki a koponyán, amelyek közül már az első is halálos lehetett, a bal oldala szinte teljesen megsemmisült és az állkapocs bal oldala is hiányzik - fejtette ki Kustár Ágnes. Mint mondta, a koponyáról már elkészült az a CT-felvételsorozat, amelynek alapján egy méretarányos, az eredetivel megegyezően részletgazdag másolatot állítanak elő 3D nyomtatással. Ez szolgál majd az antropológiai arcrekonstrukció alapjául.

A kész arc szemeit üvegből, az izmokat gyurmából, az orr porcos vázát pedig viaszból készítik el, majd a bőrfelszín "szobrászi" kialakítására kerül sor. A bőr-, a szem és a hajszín nem állapítható meg csupán a csont vizsgálatából, ezek hiteles ábrázolását ezért utólag alakítják ki szakértők bevonásával - fűzte hozzá.

Nurszan Alimbaj igazgató és Babakumar Kinajat igazgatóhelyettes október 13-án hozta Budapestre az erősen sérült koponyát. A genetikai mintavétel és a pontos háromdimenziós modell megalkotása után az eredeti koponyát visszaviszik Kazahsztánba, ahol ünnepélyes kegyeleti szertartás keretében helyezik örök nyugalomra.

Képünk illusztráció. 

MTI - Fotó: MTI/Balaton József