Az államkincstár ellenőrzi, megkapják-e a tanárok a béremelést

2024. február 03. szombat 14:53

Az államkincstár ellenőrzi, megkapják-e a tanárok a béremelést

Az államkincstár fogja ellenőrizni, hogy a fenntartók a pedagógusok béremelésére kapott teljes összeget arra is fordítsák - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 csatorna péntek reggeli műsorában.

 

 

Rétvári Bence hangsúlyozta: amelyik intézményfenntartó nem így tesz, le fog bukni. Nem lehet semmiféle trükk, bűvészkedés ebben, oda kell adni az iskolákban, óvodákban dolgozóknak a teljes bértömeget, ellenkező esetben a fenntartónak büntetőkamattal együtt kell visszafizetnie az összeget.

Az államtitkár közölte, a költségvetésben 340 milliárd forintos béremelési alapot hoztak létre, amiben egy cent európai uniós támogatás sincs, és ezt teljes egészében a pedagógusok béremelésére kell fordítani. Jelzések szerint ugyanakkor volt, ahol valamilyen hiba csúszott ebbe - jegyezte meg, hozzáfűzve, van hatszáz magánfenntartó, az óvodákat pedig önkormányzatok tartják fenn. Persze adminisztratív nehézségek adódhatnak, de azokat nagyon gyorsan korrigálni kell - mondta Rétvári Bence.

Leszögezte, a kormány célja az, hogy minél előbb a pedagógusoknál legyen a bér, ha már ilyen régóta várják. Az értesítőt január 30-ig mindenkinek meg kellett kapnia, és jövő hétfőn érkezhet az érezhetően megemelt fizetés.

Elmondta, a Nemzeti Pedagógus Kar pontos táblázatot tett közzé. A tankerületek adatai alapján a Pedagógus I. fokozatban a megemelt átlagfizetés 601 992 forint, a II. kategóriában 679 135 forint, egy átlagos iskolaigazgató pedig 1 018 403 forintot keres januártól.

MTI