Ami most zárva van, zárva is marad, a húsvétra vonatkozó szabályokról még nincs döntés

2021. március 19. péntek 08:01

Ami most zárva van, zárva is marad, a húsvétra vonatkozó szabályokról még nincs döntés

Orbán Viktor miniszterelnök a járványhelyzetről és a korlátozások fenntartásának hosszáról ad interjút a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. 

 

 

A hatályban lévő korlátozó intézkedések március 28-ig még biztosan fennmaradnak, aminek az az oka, hogy rekordokat döntöget a halálesetek, a kórházban lévők és a lélegeztetőgépen lévők száma - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő szerint a kórházak bírják a kapacitást, van bőségesen szabad ágy a kórházban, a lélegeztetőgépes ágyakból pedig a kapacitások fele még rendelkezésre áll.

A miniszterelnök elmondta, hogy ehhez a rezidenseket már javarészt beoltották és vezényelték is a szükséges helyekre, most pedig a végzős medikus hallgatók következnek, akik készen állnak arra, hogy részt vegyenek a munkában.

„Jó esély van arra, hogy az iskolákat hamarosan újra lehet nyitni és arra is jó esély van, hogy szabad nyarunk legyen" - mondta a kormányfő.

A szolgáltatások vannak a legrosszabb helyzetben: a boltok, amelyek be kellett, hogy zárjanak; a szépségápolási szolgáltatások, a fodrászatok. Számukra is igyekszik a kormány bértámogatásokat nyújtani - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta: úgy látják, hogy az oltások számának növelése jelenti a megoldást a vírus terjedésének megakadályozására. Minden héten négyszer, ötször több embert oltanak be, mint az előző héten - hangsúlyozta.

Mivel március 15-én lezárult a nemzeti konzultáció, Orbán Viktor felkérte az operatív törzs tagjait, hogy készítsék el a nyitás lépéseit a válaszokat figyelembe véve.

„Már a nyitási tervvel készülünk" - fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök azt mondta, egyelőre nem tud pontos dátumot mondani, hogy mikortól következhet be a nyitás az első lépése, ez a beoltottak számától fog függeni.

 

A tervek szerint a jövő héten fognak döntést hozni arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak majd a húsvéti időszakra.

Húsvétkor más szabályok kell, hogy érvénybe lépjenek, hiszen ilyenkor az emberek útra kellenek, meglátogatják a rokonaikat, meglocsolják a lányokat, asszonyokat. Ezért át kell gondolni, hogy erre most biztonságosan van-e lehetőség - fogalmazott Orbán Viktor.

Akik átestek az oltáson vagy a fertőzésen, engedményeket kapnak

Ezen a héten Magyarország eléri az egymillió-hatszázezer beoltottat, de Magyarországon körülbelül már több mint félmillióan már átestek a fertőzésen, ezért közel kétmillió ember már védett. Ők valószínűleg hamarosan engedményeket kapnak - mondta a miniszterelnök.

Képünk archív felvétel.


MTI - Fotó: MTI(archív)