A levéltár szerint nem igaz, hogy Gyurcsány közgázos szakdolgozatát leselejtezték

2012. április 07. szombat 10:07

Frissítve: 2012. április 07. szombat 15:33

A levéltár szerint nem igaz, hogy Gyurcsány közgázos szakdolgozatát leselejtezték

Egyelőre Gyurcsány Ferenc mindkét szakdolgozatának nyoma veszett, a Pécsi Tudományegyetemen egyiket sem találják; második dolgozatát leselejtezték - írta szombati számában a Magyar Hírlap. Az index kérdésére azonban szombaton a levéltár igazgatója, Lengvári István cáfolta, hogy megkapták volna Gyurcsány közgázos szakdolgozatát. Most tehát úgy állunk, hogy a volt miniszterelnök szakdolgozatai eltűntek, igaz, Gyurcsány Ferenc nyilatkozata szerint nála - dobozokban - megvannak. 

A volt kormányfő az első dolgozatát 1984-ben írta a Pécsi Tanárképző Főiskolán, a Balaton-felvidék szőlészete és borászata címmel, s mint a Pécsi Újság.hu nyilvánosságra hozta, a dolgozat eltűnt az intézeti könyvtárból (az 1984-ben végzettek szakdolgozatai megvannak, csak Gyurcsány Ferencét nem találják).

A másodikat az egyetem közgazdasági karán, levelező tagozaton szerezte, 1990-ben végzett, s a nyilvántartás szerint A gazdasági társaságok és a tőzsde működése címmel írt záródolgozatot. Ez utóbbit selejtezték le.

Kottász Gergely, az egyetem sajtóreferense a lapnak azt nyilatkozta: "a dolgozatok az egyetemi karokról a levéltári nyilvántartásba kerülnek, Gyurcsány dolgozatát 2003-ban adta át a kar a levéltárnak, ahol ötévente selejtezik őket, így a volt miniszterelnöké sincs már meg."


FRISSÍTVE:

Hogy a szakdolgozatot a levéltár megkapta és leselejtezte volna, az Indexnek cáfolta Lengvári István, a levéltár igazgatója:

- Intézményünk valóban vett át letétként a Közgazdaságtudományi Karon született szakdolgozatokat, de ezek közül a legkorábbi 2000-ben született. Az átvett dokumentumokat a Levéltár nem selejtezte. A Levéltár csak azokról a dokumentumokról vezet nyilvántartást, melyek őrizetébe kerülnek - mondta.


Kapcsolódó írásaink:
• Megvannak az 1984-es szakdolgozatok a TTK-n, de Gyurcsányé eltűnt, nem találják
• Terjed, hogy Gyurcsány pécsi szakdolgozata sincs rendben, de a PTE nem adhat ki adatot

Forrás: Magyar Hírlap / Index.hu