A legtöbb virsli még a kutyának sem való - az átlagos kutyaeledel minőségibb összetevőkből áll
2012. december 30. vasárnap 11:20

Ezer forint alatt nincs jó virsli, mert az ott kezdődik, hogy legalább a hatvan százaléka hús - írja a debreceni civishir.hu. A legtöbb virsli azonban ezer forint alatt kínálják (az átlag 990 forint), de azoknak csak legfeljebb 40 százaléka hús. Ha 400-500 forint körül van az élő disznó feldolgozói ára, de az élő csirke vagy a marha sem olcsóbb, akkor vajon miből állítják elő az 500 forintos virslit? - teszi fel a kérdést hajdúsági testvérlapunk.
Székelyföldön így csinálják
„Bundában kisütve vagy batyuba sütve is nagyon finom és különleges, illetve nagyon illenek hozzá a zöldfűszerek, valamint a krumplipüré. Nálunk ez lesz az éjféli vacsora, gombás-virslis batyu és zöldségpüré. A virslit utolsó nap vásárolom meg, hogy friss és roppanós legyen" - magyarázza a különleges receptet Elvira.
A virsli mellett más, hagyományos magyar ételek is készülnek szilveszterre. Ilyen a lencseleves, ami a hiedelem szerint szerencsét és gazdagságot hoz az új évben, a malacsült, ami szintén szerencsehozó erővel bír, vagy a korhelyleves, ami az újévi másnaposság kiváló gyógyszere. A népi hagyományok szerint a szárnyasok és halételek kerülendők szilveszter éjszakáján, mivel a csirke hátrafelé kapar, vagyis elkaparja a szerencsét.
A szigorúbb hagyománykövetők szerint halat is tilos enni, mert az is „elússza a szerencsét", míg az engedékenyebbek úgy vélik, ehetünk halat, de csak a farkától kezdve, sőt a hal pikkelye jót jelent, mert az sok pénzre utal.
A virsli előállítását egyébként a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza.
Ha a terméket virsli megnevezéssel hozzák forgalomba, minőségének meg kell felelnie az előírásban rögzített elvárásoknak. E szerint a virsli legfeljebb 30 mm átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, hőkezelt készítmény. Lehet füstöletlen, füstölt, vagy füstölt ízesítésű. Ha a termék megnevezésében a füstölt ízű kifejezést olvassuk, akkor a füstaromát bekeveréssel vagy injektálással juttatják közvetlenül a húskészítménybe. A virslinek legalább 40 százalék húst kell tartalmaznia - emlékeztet rá a civishir.hu.
Érzékszervi tulajdonságain kívül a kémiai paramétereket is előírja a termékleírás: fehérjetartalom legalább 10 százalék, víztartalom legfeljebb 70 százalék, zsírtartalom legfeljebb 25 százalék és sótartalom legfeljebb 2,5 százalék.
A vasárnap reggeli tapasztalat alapján a debreceni hírportál ajánlja a Frankfurti virslit, most 1099 forintért kínálják országszerte, emészthető bélben töltött, a hústartalma is megfelelő, és még íze is van.
Forrás: civishir.hu (a Regon-csoport tagja) - szekelyhon.ro
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Áramot vezetett egy pécsi fémkapuba -...
- Letért az útról és felborult egy autó...
- Karambol Bólynál: egy ember beszorult...
- Ma és kedden is megcsodálhatjuk a...
- Tizenhárom határsértő ellen...
- Baranya legsportszerűbb csapatait...
- Két baranyai városban is akcióznak a...
- Házibuliból indult élete első...
- Egy héten át tartó rendőrségi razzia...
- Téglaszállító kamionnal ütközött egy...

