A legtöbb virsli még a kutyának sem való - az átlagos kutyaeledel minőségibb összetevőkből áll

2012. december 30. vasárnap 11:20

A legtöbb virsli még a kutyának sem való - az átlagos kutyaeledel minőségibb összetevőkből áll

Ezer forint alatt nincs jó virsli, mert az ott kezdődik, hogy legalább a hatvan százaléka hús - írja a debreceni civishir.hu. A legtöbb virsli azonban ezer forint alatt kínálják (az átlag 990 forint), de azoknak csak legfeljebb 40 százaléka hús. Ha 400-500 forint körül van az élő disznó feldolgozói ára, de az élő csirke vagy a marha sem olcsóbb, akkor vajon miből állítják elő az 500 forintos virslit? - teszi fel a kérdést hajdúsági testvérlapunk.

Székelyföldön így csinálják

Sepsiszentgyörgyön szerdán kezdődött a „virsliroham", mondta a szekelyhon.ro hírportálnak egy helyihentesüzlet elárusítónője. A szilveszteri virsli hagyományos ételnek számít, de a kenyérrel, mustárral, tormával való fogyasztás mellett másként is fel lehet dolgozni ezt a húsételt - ajánlotta a lapnak Zoltán Elvira háziasszony.
„Bundában kisütve vagy batyuba sütve is nagyon finom és különleges, illetve nagyon illenek hozzá a zöldfűszerek, valamint a krumplipüré. Nálunk ez lesz az éjféli vacsora, gombás-virslis batyu és zöldségpüré. A virslit utolsó nap vásárolom meg, hogy friss és roppanós legyen" - magyarázza a különleges receptet Elvira.
A virsli mellett más, hagyományos magyar ételek is készülnek szilveszterre. Ilyen a lencseleves, ami a hiedelem szerint szerencsét és gazdagságot hoz az új évben, a malacsült, ami szintén szerencsehozó erővel bír, vagy a korhelyleves, ami az újévi másnaposság kiváló gyógyszere. A népi hagyományok szerint a szárnyasok és halételek kerülendők szilveszter éjszakáján, mivel a csirke hátrafelé kapar, vagyis elkaparja a szerencsét.
A szigorúbb hagyománykövetők szerint halat is tilos enni, mert az is „elússza a szerencsét", míg az engedékenyebbek úgy vélik, ehetünk halat, de csak a farkától kezdve, sőt a hal pikkelye jót jelent, mert az sok pénzre utal.
Nos, az összetevők a következők: 40 százalék hús (legjobb esetben), a többi víz, zsír, só, keményítő, ízfokozó, dextróz, stabilizátor, E331 (nátrium-dihidrogén-citrát), E450 (kálium-bifoszfát), antioxidáns (E300, azaz aszkorbinsavat), tartósítószer (E250-et, azaz nátrium-nitrit), térfogatnövelő. Ezek után nem lehet csodálkozni, hogy az olcsó virslit a jól tartott kutya nem eszi meg, csak a kiéheztetett. Az átlagos kutyaeledel ugyanis minőségibb összetevőkből áll, igaz, drágább is, mint az olcsó virsli.

A virsli előállítását egyébként a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza.

Ha a terméket virsli megnevezéssel hozzák forgalomba, minőségének meg kell felelnie az előírásban rögzített elvárásoknak. E szerint a virsli legfeljebb 30 mm átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, hőkezelt készítmény. Lehet füstöletlen, füstölt, vagy füstölt ízesítésű. Ha a termék megnevezésében a füstölt ízű kifejezést olvassuk, akkor a füstaromát bekeveréssel vagy injektálással juttatják közvetlenül a húskészítménybe. A virslinek legalább 40 százalék húst kell tartalmaznia - emlékeztet rá a civishir.hu.  

Érzékszervi tulajdonságain kívül a kémiai paramétereket is előírja a termékleírás: fehérjetartalom legalább 10 százalék, víztartalom legfeljebb 70 százalék, zsírtartalom legfeljebb 25 százalék és sótartalom legfeljebb 2,5 százalék.

A vasárnap reggeli tapasztalat alapján a debreceni hírportál ajánlja a Frankfurti virslit, most 1099 forintért kínálják országszerte, emészthető bélben töltött, a hústartalma is megfelelő, és még íze is van.

Forrás: civishir.hu (a Regon-csoport tagja) - szekelyhon.ro