A lakosság és a vállalkozások számára is meghosszabbította a kamatsopot a kormány

2023. május 11. csütörtök 12:01

A lakosság és a vállalkozások számára is meghosszabbította a kamatsopot a kormány

Május 20-a környékén a kormány átadja a jövő évi költségvetés tervezetét a Költségvetési Tanácsnak, 30-án tudják benyújtani az Országgyűlésnek és július elején, valószínűleg július 7-én lehet a költségvetés végszavazása - tájékoztatott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

 

 

Aláhúzta, háborús időben olyan költségvetésre van szükség, amely garantálja az ország biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést.

Mint mondta, a honvédségre lényegesen többet kell költeni a jövő évben, ezért a honvédelmi kiadások valószínűleg el fogják érni a GDP két százalékát.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a pápa magyarországi látogatása is megerősítette a kormányt abban, hogy a béke most a legfontosabb cél. Ha a Vatikán béketervvel készül, ahogy azt Ferenc pápa jelezte, akkor azt a magyar kormány támogatni fogja - tette hozzá.

A kamatstopokkal kapcsolatban elmondta, hogy mivel május 31-én ez lejárna, így erről is döntést kellett hoznia a kormánynak.

A kormány célkitűzése mindig is az volt, hogy megőrizze a háztartások és vállalkozások anyagi biztonságát, ezért a kormány ismét kamatstop meghosszabbításról döntött.

A miniszter ezt azzal magyarázta, hogy a kamatstop kivezetése, komoly terheket róna a családokra és kis- és középvállakozásokra is egyaránt.

Majd kiegészítette, hogy az infláció mértéke és a jegybanki kamat mértéke miatt nem lehet eltörölni a kamatsopot. Ha a jegybankkamat 10 százalék alá csökken, akkor lehet kivezetni a kamastopot, ehhez azonban egy számjegyűre kell letörni az inflációt - tette hozzá.

A Magyar Országgyűlés a múlt héten elfogadta az igazságügyi törvény módosítását, néhány technikai feltétel maradt hátra, azonban a magyar kormány néhány héten belül mindenben meg fog felelni, ami a kohéziós pénzek folyósítását megakadályozta - fogalmazott Gulyás Gergely.

Úgy gondoljuk, hogy amit az Európai Bizottság eddig kért, annak nem volt jogalapja, amiben megegyezett a magyar kormány azt teljesítette, a módosítást a biztoság ezt jóváhagyta, így kb. 1 hónap múlva tud a kormány számlákat küldeni Brüsszelnek, a várakozások szerint ezt ki is fogják fizetni.

Gulyás Gergely kiemelte: ez a 7 éves költségvetésre, annak is a kondícionalitási eljárás által nem érintett részére vonatkozik. A cél az, hogy Magyarország számára minden forrás elérhető legyen.

A magyar baloldal Brüsszelben is mindent megtesz azért, hogy Magyarország ne kaphassa meg az országnak jogszerűen járó támogatásokat.

A miniszter ismét felszólította magyar baloldalt, hogy álljanak a magyar egészségügyi dolgozók és a tanárok mellé és ne akadályozzák az uniós pénzeket.

EQM