A halvásárlás íratlan szabályai avagy mikor friss a hal?
2013. december 07. szombat 07:48

Vajon érdemes bolti akváriumból halat vásárolni? Mik az árulkodó jelei annak, hogy az áru már nem friss? Az ünnepek közeledtével ezekre a kérdésekre is választ ad a szakértő. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal rendszeresen végez ellenőrzést.
Az általuk közzétett közleményt az alábbiakban olvashatják a halvásárlás íratlan szabályairól.
A legtöbb családban a hal is a karácsonyi menü része, így az ünnepek előtt az átlagosnál sokkal többen keresik a piacokon és az áruházakban is. Míg a recepteket sok háziasszony álmából felriadva is kívülről fújja, addig a hal kiválasztása már okozhat némi fejtörést. Felmerül a kérdés: mennyire biztonságos akváriumban tartott halat vásárolni? Íme néhány tipp amire feltétlenül érdemes figyelembe venni!
A boltokban a fagyasztott halak nagy része tengeri hal, ami nem feltétlenül alkalmas a magyar halászlé elkészítésére, ráadásul szíve szerint mindenki frissen fogott halat vásárolna az ünnepekre. A piacokon, illetve az áruházakban a zsúfolt akváriumokat látva azonban sokan elbizonytalanodnak: mennyire biztonságos így tartott állatot vásárolni?
- Tudni kell, hogy ilyentájt ezek a halak ugyanilyen sűrűségben vannak a telelő tavakban, valamint a téli vermelő helyeken is. Ez nekik tulajdonképpen természetes állapot, úgyhogy emiatt nem kell ódzkodni attól, hogy akváriumból vegyünk halat - mondta el dr. Urbányi Béla, a Szent István Egyetem tanszékvezetője.
Hozzátette: természetesen fontos, hogy biztosítsák a megfelelő vízátfolyást és a szükséges oxigént ezekben a tartályokban. Ha ez megvalósul, szinte bármeddig maradhatnak az akváriumban az állatok. Karácsony közeledtével ez persze nem jelent nagy gondot, hiszen a megnövekedett kereslet miatt gyorsan cserélődnek a halak.
Habár a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) rendszeresen végez ellenőrzést, hogy a vevők mindig megfelelő minőségű élelmiszert vásároljanak, nem árt, ha a fogyasztók is tisztában vannak azzal, mire kell figyelniük.
- Ha élő halat vásárolunk, fontos, hogy nagyobb sérülések ne legyenek rajta, amikor kiemelik az akváriumból. Kisebb sérülések, pikkelyhiányok általában nem utalnak nagy problémára, ezek legtöbbször a kihalászáskor keletkeznek, és ez télvíz idején elég gyakori jelenség. Ha azonban sok pikkely hiányzik a halról, vagy jelentősebbek a sérülések, jobb meggondolni a dolgot - javasolta a szakértő.
Ha a pultról választunk már nem élő, egész halat, érdemes megnézni, hogy a kopoltyún belüli terület milyen színű.
- A kihalászást követően egész vörös, majd az idő előre haladtával egyre halványul - ha már fehéres, szürkés, jobb, ha nem vesszük meg. Ha halszeletről beszélünk, nézzük meg, hogy szép fényes-e a felszíne, és ha már inkább opálos, hagyjuk ott! A másik trükk, ha egy ponton benyomjuk a hal húsát. Amennyiben gyorsan visszanyeri az alakját, friss áruval van dolgunk, ha viszont ott marad az ujjlenyomatunk, akkor már ott lehet a jószág egy ideje a pulton - árulta el Dr. Urbányi Béla.
Probléma esetén a NÉBIH zöld száma (06-80-263-244) hívható, ahol bejelenthetik, ha bármi gyanúsat tapasztalnak.
Képünk illusztráció.
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Megdőlt egy szakállas országos...
- Már több mint félmillióan küldték...
- Több mint másfél hónapja hiába...
- Petri György nevét viseli a megújult...
- Volt egyszer egy Tejbisztró:...
- Ennyi volt: leállnak a pogányi...
- Angliáig jutott a Mohácsi-szigetről...
- Vádat emeltek egy baranyai drogbanda...
- Meghosszabbították a nevezést a...
- Csalók küldenek a NAV nevében hamis...