Tüntettek a közalkalmazottak

2010. február 22. hétfő 19:14

Pécsett a béren kívüli juttatások legalább tavalyi szintjét és a közalkalmazotti törvényben előírt bankszámlakezelés költségeinek fedezetét követelték demonstráción közalkalmazottak hétfőn.

KÉPGALÉRIA: KLIKK A FOTÓRA!


A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete (SZTDSZ) és a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) demonstrációján mintegy kétszáz-kétszázötven közalkalmazott többek között "Minden közalkalmazottnak gazdag férjet/feleséget!", "Nem bírjuk a wellnesst! Utálunk üdülni!" és ehhez hasonló feliratú transzparensekkel vonult fel, emellett molinókat feszítettek ki, és többen PDSZ feliratú zászlókat lengettek.

Nagy Erzsébet, a PDSZ városi elnöke a demonstráción azt mondta: az Önkormányzati Érdekegyeztető Fórum Szakszervezeti Oldala nem fogadta el azt az ajánlatot, amelynek értelmében minden közalkalmazott tavalyhoz képest 20 ezer forinttal kevesebb juttatást kapna. Az önkormányzat által ajánlott fejenkénti 80 ezer forint a kedvezményes, 25 százalékos adóval számolva mindössze havi nettó 5 ezer forint juttatást tenne lehetővé a tavalyi 6 ezer forintos étkezési utalvány összegéhez képest, emellett eltűnne a bankszámlavezetési kompenzációra eddig kapott évi 8 ezer forint is.

"Amennyiben nem kapjuk meg ennek ellenértékét, javasolni fogjuk mindenkinek, hogy az illetmény bankszámlára utalása helyett postán kérje kézbesíteni fizetését, de a kompenzáció elmaradása miatt munkaügyi per is indítható" - jelentette ki Nagy Erzsébet.

Nézze meg videón:A vita a közalkalmazottak cafeteria juttatásáról Pécs 2010-es költségvetési tervezete kapcsán pattant ki február elején. Ettől függ 5870 dolgozó járandósága. A követelések az idén 93 millió forintos plusz terhet jelentenének a város költségvetéséből.


Sajtóközlemény:

"Pécs a közalkalmazottak mellett áll

Egyetértünk és támogatjuk a közalkalmazottak törekvését, hogy idén is hozzájussanak ugyanakkora béren felüli juttatáshoz, mint az elmúlt években. A város a közalkalmazottak mellett áll. Ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy azt, amit az MSZP-kormány elvett a közalkalmazottaktól, visszaadjuk.

Örülünk annak, hogy a városban dolgozó közalkalmazottak számára is világossá vált, hogy nem a pécsi városvezetést, hanem az MSZP-kormányt terheli a felelősség a béren felüli juttatások elvonása, megadóztatása, megszüntetése miatt. A szakaszervezeteknek tehát a kormánnyal van vitájuk. Az adózás átalakításának következménye, hogy csökkentették a cafeteria juttások értékét, hogy több mint 1,6 milliárd forintot vettek el a pécsiektől.

Pécs mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt az elvonást kompenzálja. Ezért a közalkalmazottak számára is biztosítja havonta a fejenkénti 6200 forintos béren felüli, úgynevezett cafetéria juttatást. Ezzel pedig Pécs a legtöbbet adó városok között van Magyarországon, mert máshol egyetlen fillért sem tudnak adni a közalkalmazottaknak.

A szakszervezetek azt szeretnék, ha a 6200 forinton felül, további 1800 forintot kapnának havonta, személyenként. Az új kormány megalakulását követő új költségvetés ismeretében az év második felében ismét napirendre fogjuk tűzni a cafeteria-juttatások ügyét, és ha módunk lesz rá, ki fogjuk egészíteni a követelt további 1800 forinttal.

Pécs megbecsüli a városban dolgozó közalkalmazottakat, fontosnak tartja a munkájukat. Biztosak vagyunk abban, hogy ez az új kormány számára is fontos lesz, ellentétben a jelenlegivel. Így tehát komoly esély van arra, hogy az év második felében biztosítani tudjuk mindazt, amit a Gyurcsány-Bajnai kormányok elvettek a közalkalmazottaktól.

Polgármesteri Kabinetiroda

Pécs, 2010. február 22."

MTI - Polgármesteri Hivatal - Fotó: Dittrich Éva