Tizenhét emelet: ötvennégy méter magas falu Uránváros közepén

2011. szeptember 05. hétfő 10:37

Tizenhét emelet: ötvennégy méter magas falu Uránváros közepén

Negyven éve emelkedik ki a látképből régió jó ideje legmagasabb lakott épülete, az uránvárosi tizenhét emeletes toronyház. A százkét lakásos építmény nagyjából háromszáz fős lakóközösségében minden generációt képvisel valaki a nyugdíjas bányászoktól egészen a legkisebbekig. Az épület műszaki vezetője szerint négy évtizeddel ezelőtt egy falu épült Uránvárosban, mely összetartó közösséget alkot. Bejártuk mind a tizenhét emeletet, még a tetőről is megcsodáltuk a gyönyörű kilátást.

Kertész András műszaki vezetővel a ház bejárata előtt találkoztunk, hogy aztán néhány perc múlva már több mint ötven méter magasan beszélgessünk az épületről és persze, a benne élő emberekről.

Felfelé tartó utunk során elsőként az alapvető információkat tudtuk meg, melyeket számokkal könnyen összegezhetünk: 2 lift, 17 emelet, nagyjából 54 méteres magasság, 102 lakás és körülbelül 300 lakos.

A belső rész elrendezése a szállodákra hasonlít, a lakások ugyanis hosszú folyosóról nyílnak, szintenként hat darab.

Több tűzoltósági gyakorlatot is tartottak már az 1971-ben átadott épületben és gyakran a tizenhét emeletes lépcsőházában rendezik a tűzoltók lépcsőfutó-versenyét. 

Mi mindenesetre nem követtük a lánglovagok gyakorlatát, inkább lifttel mentünk fel a tizenhetedik szintig, ahonnan már csak néhány lépcsőfok és egy lelakatolt rácsos kapu választ el a tetőtől. Ahogy kiléptünk, csodálatos kilátás fogadott minket, a környező települések, valamint Horvátország egyes részei is feltűnnek a panorámán.

- A lakók többsége az idősebb korosztályba tartozik, közülük többen az átadás óta itt élnek. A fiatalabbak aránya körülbelül negyven százalék lehet - felelte Kertész András, mikor arról faggattunk, kiknek a lakásain állunk éppen.

A közösségi szellemről elmondta: összetartó társaság alakult ki, de ekkora létszám esetén elkerülhetetlen az olyanok jelenléte is, akik nem sokat tesznek a többi lakóért.

Azzal a felvetésünkkel, mely szerint a tizenhét emeletes egy falunak tekinthető a városban, a műszaki vezető egyetért. Kis túlzással akár önálló életet is élhetne a ház és közvetlen környezete, hiszen az épületben egész napos portaszolgálat működik és több szolgáltatóegység is itt bérel helyiséget. Többek közt húsbolt és gyógyszertár is található a legalsó szinten, de hamarosan egy turkáló is kinyitja kapuit.

- Arról nem is beszélve- teszi hozzá -, hogy néhány méteren belül posta, bevásárlóközpont és rendelőintézet is található.

Megnyugtatásképp, beszélgetésünk végén elmondta, a tizenhét emeletes egészen más technológiával épült, mint az életveszélyessé vált Magasház, így nem kell attól tartani, hogy újabb szellemházzal gyarapodik (szegényedik?) Pécs. Az uránvárosi toronyház még sokáig falu maradhat Uránváros főterén.


Képünkön:
Kertész András a tizenhét emeletes tetején. 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva