Superbrands-díjjal jutalmazták a Bártfa utcai Általános Iskolát - Magyarországon ők az elsők

2015. december 10. csütörtök 13:55

Superbrands-díjjal jutalmazták a Bártfa utcai Általános Iskolát - Magyarországon ők az elsők

Superbrands-díjat kapott a Bártfa utcai Általános Iskola Pécsett. Magyarországon iskola még soha sem részesült ilyen elismerésben. Néhány éve még az intézmény bezárásának gondolata is felvetődött, mivel egyre kevesebb volt a diák. Mostanra minden megváltozott.

Szeretnek iskolába járni a diákok Pécsett a Bártfa utcába, azt mondják, a tanárok játszva tanítanak nekik. Az iskolában az oktatás is eltér a hagyományostól, például több a különóra délután.

Megváltozott az iskola belső környezete, gyerekközpontúbb lett: színes és kényelmesebb a diákoknak. Új módszereket és programokat vezettek be, amelyekkel szívesebben és motiváltabban tanulnak, lehetőségük van a gyakorlatban megtapasztalni az ismeretanyagot - mondta el Juhászné Devecseri Valéria igazgató a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Az alsó és a felső tagozatos diákok csoportmunkában, egymással kooperálva dolgoznak - tette hozzá. Az iskola nagy hangsúlyt helyez a kommunikáció fejlesztésére.

A pályaorientációban is kiemelt programok vannak, amelyeken a gyakorlatban különböző szakmákat ismerhetnek meg a gyerekek. Kipróbálhatják magukat egy-egy területen.

Kreatív partnerségi program keretében művészek és tanárok dolgoznak együtt - mondta el az igazgató. Hozzáfűzte, a délutáni foglalkozások és szakkörök is a valós élethez kapcsolódnak. Felső tagozaton például van lehetőség vállalkozási és pénzügyi ismeretek elsajátítására - magyarázta.

A pécsi Bártfa utcai iskola másfajta szemléletet és oktatómunkát követel a pedagógusoktól. Sokkal jobban fel kell készülniük az órákra, és ez a gyerekek fantáziáját sokkal jobban megmozgatja. A gyengébben teljesítő diákok is előtérbe kerülhetnek, miáltal ledolgozhatják hátrányukat és aktívabbá válnak az ott dolgozó pedagógusok szerint. Az órák felszabadultabbak és kötetlenebbek, ami tetszést váltott ki a szülők körében is, egyre többen jelentkeznek az intézménybe.

Az igazgatónő szerint az általuk kidolgozott módszer nagyon jól beilleszthető a mostani oktatási struktúrába is, eredményessége pedig önmagáért beszél. Elmondta, hogy sok intézménnyel és céggel állnak kapcsolatban a programok kapcsán is. A Superbrands Magyarország bizottsága felfigyelt rá, hogy az elmúlt három évben mennyi minden megváltozott ebben az intézményben: rövid idő alatt is új iskolát lehet létrehozni, amelyben a gyerekek is sikeresebbek lehetnek.

Forrás: Kossuth Rádió/180 perc/hirado.hu