Megújul az út Szentlőrinc és Nagycsány között

2020. október 11. vasárnap 17:00

Megújul az út Szentlőrinc és Nagycsány között

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-ban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül országosan több mint 526 kilométernyi út teljes körű felújítását indította el.


A program keretében Baranya megyében az 5805-ös jelű Szentlőrinc-Nagycsány összekötő út 2,76 kilométeres szakaszán a kivitelezési munkák folyamatban vannak - számolt be a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Az összekötő út felújítása a TOP-1.3.1-16-BA1-2019-00002, „Közlekedésfejlesztés Baranya megyében 2." elnevezésű projekt egyik eleme. A projekt az 5805-ös jelű úton túl több megyei felújítást is magába foglal, melyeket a társaság 1,894 milliárd forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével valósít meg.


A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként 2,76 kilométeren újul meg az 5805-ös jelű út. A közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelezőnek a beruházó Magyar Közút Nonprofit Zrt. a munkaterületet átadta, a fejlesztés előreláthatóan 150 napot vesz majd igénybe. A projekt a TOP-1.3.1-16 kódszámú, Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés című felhívás keretében valósul meg.

 

A Szentlőrinc-Nagycsány összekötő út 4+361,11 és 7+120,82 kilométerszelvények közötti 2,76 kilométeres szakaszának felújítása során a kivitelező gondoskodik a meglévő burkolat profilmarásáról, lokális mélymarásokról, valamint a szükséges helyeken a teljes pályaszerkezet cseréjéről. Ezt követően kiegyenlítő réteg majd a teljes felületen aszfalt kopóréteg, egy-egy méter szélességben pedig nemespadka épül. A kis sugarú ívekben rázópadkát helyeznek el, továbbá a szakaszon a meglévő buszmegálló peronokat is felújítják.


A beruházások megvalósulását követően nő a forgalombiztonság, nagymértékben javul az út szolgáltatási színvonala és az utazási időben is rövidülés lesz tapasztalható. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. bízik abban, hogy a gondozásában megújuló országos közút minden közlekedő megelégedésére szolgál majd, a térségben pedig betölti a neki szánt szerepet, biztosítva ezzel a térségi központok, óvodák, iskolák, munkahelyek, intézmények gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb elérését.


A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében országosan 2018-ban több mint 526 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása indult el. Ebből Baranya megyében mintegy 20 kilométernyi út felújítása valósulhat meg európai uniós forrásból. A programról bővebb információt a www.kozut.hu oldalon olvashatnak.

EQM - Magyar Közút Nonprofit Zrt.