Köztársaság tér: álljon meg a menet!

2009. július 29. szerda 19:35

Köztársaság tér: álljon meg a menet!
Köztársaság tér-környéki olvasóink jelezték, hogy bár eddig nagyon örültek a felújításnak, ám hiába vettek részt a korábbi lakossági fórumokon, csak most, a tényleges építés során szembesültek azzal, hogy a parkban körbe-körbe a földből kiálló, 80-100 centis betonoszlopokat helyeznek el - mindezzel pedig szerintük balesetveszélyessé válik a terület.

A Köztársaság tér EKF keretén belüli megújítása során új szökőkutat építenek, gyepesítenek, az elöregedett, így kivágott fák helyett számos növényt telepítenek. Emellett új, ráadásul megvilágított járda készül, díszburkolatot alakítanak ki, padokat helyeznek el.

Marad a balesetveszély?

Amikor a szerkesztőségbe telefonáló olvasóinknak a menedzsmentközpont cikkünkben olvasható válaszait idéztük, visszakérdeztek, mondván, valóban több lesz a téren a gyerekjáték, de kérdés, hogy minél? A korábbi rozzant ringlispílnél, a két rozsdás hintánál és a két, évekkel ezelőtt használhatatlanra rongálódott döcögőnél? - sorolták. Azt ugyan elhiszik, mondta egyikük, hogy az oszlopok veszítenek majd a magasságukból, de ettől még alkalmasak lesznek a parkban cikázó gyerekek fejének betörésére. 
Felháborodott olvasóink szerint a legszomorúbb a mendzsmentközpont válaszának utolsó mondata, mégpedig az, mely szerint a betonrengeteg negyven százalékot elvisz a térmegújítás büdzséjéből - és majdnem ekkorát szakít ki a park nyugati oldalának ténylegesen bejárható felületeiből is. Úgy vélekednek, hogy a most elköltendő tízmilliókból a Köztársaság téren a város legszebb, mindenkinek tetsző parkját is kialakíthatták volna - sokkal kevesebb betonnal, sokkal több játékkal és sokkal biztonságosabban.

A munkálatok ezen részével kapcsolatosan nincs is kifogás. Ám a téren a belső járdaszegélyek mentén, és a középső részeken sokhelyütt majdan végigfutó, a nyugati oldalon pedig a földből már most is kiálló betonoszlopok "kiverték a biztosítékot" az erre járókban.

Az eddig érkezett telefonok után ottjártunkkor magunk is tapasztaltuk, hogy kortól, nemtől függetlenül nincs ember, akinek ne lenne egy "szép üzenete" az illetékesekhez. Szemlélődésünk közben percek alatt kis csoportok gyűltek körénk, ki-ki vérmérséklete szerint kommentálta a látottakat. 

Az ott lakók szerint elég egy pillantást vetni a parkra: a tervekben a hangzatos "paliszádsor" néven futó betondzsungel ugyanis nemcsak csúnya, hanem súlyosan balesetveszélyes is. A 20-40-80-100 centis oszlopok pengeéles széleinél nagyobb kihívás ugyanis nehezen képzelhető el a játszótéren futkározó, ugrándozó, bicikliző gyerekek számára - vélekednek a környékbeliek.

(Megjegyzendő, a közelmúltban mi is foglalkoztunk a témával, mely szerint száznál több pécsi játszóteret azért kell leszerelni, mert beton-kő-vas alkatrészeik nem EU-szabványosak. Kérdezzük tehát: itt mitől EU-konform, sőt támogatott ugyanaz a beton, ami pár utcával arrébb, ráadásul tized-századekkora mennyiségben üldözendő?)

A terület önkormányzati képviselője, Lengvárszky Attila a Pécsi Újság.hu érdeklődésére azt mondta, hogy ugyan több lakossági fórumon is részt vett a témában, de ilyen jellegű felvetéssel még nem találkozott, s eddig a felháborodásról sem tudott. Megjegyezte, tájékozódik a kérdésben, azt viszont nem tudta megmondani, hogy van-e mód a kivitelezés közepén módosítani a tér átalakításának eredeti tervein.

Kicsit később, miután maga is járt a helszínen, elismerte, hogy a tervek alapján ő sem erre számított, és hogy valóban jócskán zsugorodott a játszótér alapterülete is. Ám épp emiatt a közelben, a Petőfi utca és a 6-os út kereszteződése mellett az ő kezdeményezésére és részben képviselői keretéből alakítanak ki a gyermekek számára egy EU-konform parkot.

Kerestük a kivitelező céget, a SADE Magyarország Kft.-t is, a társaságnál viszont nem kívántak nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy a Pécs2010 Menedzsmentközpont Kft. az illetékes.

Az EKF-et lebonyolító központtól azt a választ kaptuk felvetéseinkre, hogy „az említett, veszélyesnek vélt betonoszlopok paliszádsorok, amelyek a sétány vonalát jelölik ki, valamint a növénykazettákat különítik el a téren belül, továbbá védik a teret a keresztező közlekedéstől és az ebből adódó növényzetrongálástól" (sic!).

A központ szerint jelenleg az építési munkákkal kapcsolatos alapok látszanak, de ezek a térkőburkolat megépülése és a külső tereprendezés után nem fognak "ennyire" kiemelkedni a térfelszínből. A kft. szerint "teljesen megújulnak a játszótéri elemek - és több is lesz belőlük -, amelyek a jelenlegieknél biztonságosabbak és élvezhetőbbek lesznek".

A menedzsmentközpont illetékesei úgy vélik, hogy mivel a kiviteli terveket a szakhatóságok elfogadták, ezért megváltoztatásuk a határidők betartása, illetve a projekt eredeti kiírása miatt nem lehetséges. Ráadásul a lényegi módosítások a projektköltség közel negyven százalékát tennék ki.


B. M.