A „helyi termék a vidék jövőjének záloga", véli Pohl Marietta, a megyei vállalkozói központ vezetője

2016. június 30. csütörtök 09:24

A „helyi termék a vidék jövőjének záloga

Egyre többen és többen keresik fel Szentlőrincen a tavaly átadott Kistermelők Házát, ahol minden hónap második szombati napján randevúzhatnak a vevők a kis- és őstermelőkkel. Egymásra találásukat hatékonyan segíti a Baranya Megyei Vállalkozói Központ (BMVK). Az általuk üzemeltetett létesítményben a havi termelői vásárok mellett rendszeresen szakmai programokat is rendeznek, de bérbe is vehető, hiszen különféle céges és családi rendezvényekre is kiválóan alkalmas.

- Ez a mi kis vidéki inkubátorházunk, sokszor nevezzük így a Kistermelők Házát - mondta Pohl Marietta, a BMVK igazgatója - hiszen partnereink az ős- és kistermelők lényegében hasonlóan működnek, mint a vállalkozások, nekik is szükségük van segítségre, amit igyekszünk is megadni. Ennek egyik fontos színtere a havonta megrendezett vásár, amely a bemutatkozásukra és termékeik értékesítésére egyaránt lehetőséget ad. Színes palettát, ízelítőt ad a megye termékeiből az ugyancsak itt kialakított helyi termék bemutató rész, amivel szintén az a célunk, hogy minden lehetséges módon helyzetbe hozzuk őket és megkönnyítsük a vevők és az eladók egymásra találását. Reméljük, ez sikerül, hiszen hónapról-hónapra mindkét részről egyre többen látogatnak el a vásárokba. A környékbeliek már tudják, hogy érdemes eljönniük, és sokan gondolják úgy hozzánk hasonlóan, hogy a helyi termékek a vidék jövőjének a zálogai.

Pohl Marietta hozzátette, a kínálat mindig az éppen aktuális szezonhoz igazodik, de nem csak zöldség-gyümölcsre korlátozódik. Többek között tej-, tejtermékek, fűszerek, füstölt áruk is beszerezhetők, de vannak kézművesek, aki a saját maguk által készített ékszereket, dísztárgyakat árulják.

A BMVK igazgatója leszögezte, arra nagyon ügyelnek, hogy ez a tematika ne sérüljön, s kizárólag ez a kör jelenhessen meg a piacon.

Pohl Marietta arra a kérdésünkre, mely szerint versenyre tudnak-e kelni az árusok a multikkal, azt mondta: a helyi termelők a multikkal árban nyilván nem vehetik fel a versenyt, de minőségben viszont igen, és szerencsére alakulóban van egy olyan vevőkör, akik akarnak és tudnak is áldozni a helyben termett, vagy előállított termékekre.

A BMVK mindemellett azzal is igyekszik a helyi termelők segítségére kelni, hogy az őket érintő aktuális kérdésekről, teendőkről részükre naprakész információkat ad. Ennek egyik hagyományos színtere a Szentlőrinci Gazdanapok, amely a tavalyihoz hasonló módon idén - augusztus 12-én - is szakmai nappal kezdődik, ahol a meghívott neves szakemberek mondhatni első kézből adnak tájékoztatást a helyi termelést és termékeket érintő kérdések mellett, a várható új pályázati lehetőségekről.

A Kistermelők Háza mindezek mellett egy multifunkcionális közösségi tér is, mert különböző programokra (konferencia, fórum) is kínál lehetőséget, hiszen bérbe is vehető, a területen lévő rendezvénycsarnokokkal és a Kemencés udvarral együtt. A bérleti díj igen kedvező, így céges és családi események kellemes helyszíne lehet.


(X)