A Hármashegyen lesz a lokátor?

2010. június 22. kedd 20:39

A Hármashegyen lesz a lokátor?
A Mecsek déli részén fekvő hegyen jelenleg is található egy meteorológiai radar, ráadásul a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának korábbi jelentése is ezt találta a leginkább kompromisszumos verziónak. A Népszava információi szerint az erről szóló tárgyalásokon az is felmerült, hogy Szlovéniába telepítik a radart, cserébe pedig magyar vadászgépek járőröztek volna a szomszédos ország felett. Ezt a javaslatot később elvetették, noha tapogatózó tárgyalások már voltak a két fél között.

A Hármashegy a Mecsek hegység egyik legmagasabb hegye (603 méter), amely Hosszúhetény mellett található, közvetlenül a Zengő szomszédságában. Nevét látványosan szabályos alakjáról kapta: három csúcsa van, amelyek közül a középső magasabb, a két szélső pedig valamivel alacsonyabb, de mindegyik közel azonos magasságú.

A fővárosi baloldali lap úgy tudja, a Fidesz vezetése jelenleg azt támogatná, ha a Hármashegyen épülne meg a lokátor. Itt jelenleg is működik egy meteorológiai radar, valamint több elektrotechnikai eszköz is, ráadásul a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának korábbi jelentése is ezt találta a leginkább kompromisszumos verziónak.

A jelentés szerint a korábbi helyszín, a Tubes előnye az lett volna, hogy magasabb, mint a többi hegy, ezért ott nem kellene hadrendben tartani még két hagyományos gerincradar-századot, illetve réskitöltő radarokat. A Hármashegyen szükség lenne ezekre, viszont az erre fordítható összeg meghatározott.

A tervezett beruházás szempontjából a Hármashegy előnye az lenne, hogy aszfaltút vezet a csúcsra, így a radarállomás meglévő infrastruktúrára való rátelepítése vélhetően nem jelentene többletterhelést a védett természeti területekre. A lehetséges építési terület egy része egyébként jelenleg is a Honvédelmi Minisztérium kezelésében van.

Forrás: Népszava Online