Veres András: szükséges Európa erkölcsi megújulása

2022. május 07. szombat 07:54

Veres András: szükséges Európa erkölcsi megújulása

Egész Európának a kizárólag anyagiakat biztosító gazdasági politikánál többre, erkölcsi megújulásra van szüksége Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke szerint, aki Mindszenty József boldoggá avatását szorgalmazta a bíboros halálának évfordulóján bemutatott misén Rómában péntek este.


Veres András kijelentette: az ukrajnai háború még inkább megmutatta, mennyire "ingatag" a világ gazdasági és társadalmi helyzete.

"Látnunk kell, hogy a gazdaságban bevezetett intézkedések javíthatnak az anyagi helyzeten, de nem elegendőek: sokkal többre van szükségünk a jelenlegi társadalmi helyzet megváltoztatásáért" - mondta olasz nyelvű homíliájában.

Hozzátette, hogy a magyar társadalomnak éppúgy, mint egész Európának, erkölcsi megújulásra van szüksége. "Fel kell ráznunk embertársainkat és önmagunkat is. Talán még nem késő" - mondta az MKPK elnöke. Úgy vélte, nem elegendő passzívan várni az egyház és a társadalom helyzetének javulását, mindannyiunk feladata hozzájárulni a változáshoz.

Veres András a mai egyházi és politikai vezetők számára Mindszenty Józsefet nevezte példaképnek, mivel "Istenért, az egyházért, a hazáért" harcolt.

Az MKPK elnöke megjegyezte: Mindszenty bíboros határozott meggyőződésének számított, hogy a kommunista hatalommal való megbékélés lehetetlen, mivel annak világos célja a hit, a vallási élet és az egyház megsemmisítése volt.

Veres András jogosnak nevezte, hogy sokan sürgetik Mindszenty József boldoggá avatását. "Semmilyen kétség nem övezi a bíboros életszentségét és bátor elkötelezettségét Isten mellett" - szögezte le.

"Mindszenty bíboros világszerte ismert személyiség volt már szenvedése idején. Fáklya volt egész Európa és az egész egyház számára" - mondta Veres András.

Az MKPK elnöke az 1975. május 6-án elhunyt Mindszenty egykori bíborosi címtemplomában, a római magyarok templomaként ismert, a mártír Szent Istvánról elnevezett körtemplomban mutatott be misét.

A misén a szombathelyi VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar énekelt a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. Jelen voltak a Rómában szolgáló papok, az MKPK titkársága római zarándoklaton részt vevő tagjai, a római Pápai Magyar Intézet (PMI) hallgatói, valamint a szegedi Szent Gellért szeminárium elöljárói és papnövendékei.

Jelen volt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki szombat este részt vesz a magyar kormány támogatásával felújított Villa Mater Redemptoris római magyar zarándokház ünnepélyes felavatásán.

MTI - Fotó: Magyar Kurír