Tiltakozók a nemzeti zászlóra cserélték a szivárványost Tbilisziben

2021. július 05. hétfő 15:58

Tiltakozók a nemzeti zászlóra cserélték a szivárványost Tbilisziben

Lemondták a szervezők a Tbiliszibe hétfő estére tervezett meleg felvonulást, miután a hírügynökségi beszámolók szerint „erőszakos csoportok megrohamozták és feldúlták" az LMBT (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek) közösség irodáját a georgiai fővárosban - közölte a Tbilisi Pride nevű aktivistacsoport Twitteren. Az eseményről készült fotókon és filmfelvételeken nemzeti zászlókat lobogtató csoportok láthatók.

 

 

A közösségi oldalon fényképeket és videókat tett közzé a helyi LMBTQ- csoport arról, ahogy a szexuális kisebbségek felvonulását ellenzők betörtek az épületbe, és egyebek közt összetéptek több szivárványos zászlót. Más videófelvételeken egy megsebesült újságíró is látható. A sértettek elmondták, hogy a támadás során néhány felszerelésük összetört.

A tüntetők egyúttal a városközpontban lezárták a Rusztaveli sugárutat, így tiltakozva a helyi LMBT tagjainak hétfő estére tervezett „Méltóság Menete" ellen - jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

 

A menet ellenzői kezdetben a sugárúton található ortodox templom előtt gyülekeztek, majd átvonultak a parlament előtti térre. A helyszínre rendőrségi járőröket vezényeltek. A tiltakozók itt agresszívan léptek fel a média jelenlévő képviselőivel szemben. A sugárút autósforgalma megbénult.

A belügyminisztérium közleményben kérte az aktivistákat, hogy mondják le a menetet. A tárca részéről ezt biztonsági okokkal indokolták, kiemelve a nagyszámú ellentüntetők jelentette veszélyt.

MTI