Szlovéniában meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket

2020. október 30. péntek 13:21

Szlovéniában meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket

Szlovéniában egy héttel meghosszabbították a koronavírus megfékezését szolgáló járványügyi intézkedéseket, erről Janez Jansa miniszterelnök kormánya hajnalban hozott döntést - számolt be róla a válságkabinet pénteki sajtótájékoztatóján. 

 

 

Szombattól egy hétig érvényben marad a hat főnél nagyobb csoportosulásokra vonatkozó tilalom. Továbbra sem nyithatnak ki a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok, néhány kivétellel pedig az óvodák is zárva tartanak.

Marad az az éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom, valamint az általános iskolákban meghosszabbítják az őszi szünetet. Szlovéniában a múlt hétfőtől az oktatási intézmények - az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével - távoktatásra álltak át.

A kormányfő Twitter-oldalán azt írta: amennyiben az állampolgárok viselkedésükkel támogatják az egészségügyi szakemberek törekvéséit, hét és tíz napon belül várhatóan enyhíteni lehet a korlátozásokon.

A kormány által pénteken közzétett adatok szerint csütörtökön 1798-cal 32 503-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Huszonhárom beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 315-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 703-an vannak kórházban, közülük 122-öt ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 2772-vel nőtt és elérte a 46 547-et az azonosított fertőzöttek száma. Húsz ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 531-re emelkedett. Kórházban 1027 beteget ápolnak, közülük 74-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

MTI