Romániában továbbra is gyorsuló ütemben terjed a járvány

2020. augusztus 14. péntek 18:30

Romániában továbbra is gyorsuló ütemben terjed a járvány

Romániában még mindig gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány: a pénteki jelentés szerint egy nap alatt újabb 1415 embernél mutatták ki a fertőzést, ami 15 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. 

 

 

A stratégiai kommunikációs törzs kimutatása szerint újabb 44 koronavírusos beteg halt meg az utóbbi 24 órában, ezzel meghaladta a 2900-at a járvány romániai áldozatainak száma.

A járvány kezdete óta 68 ezer fertőzést azonosítottak Romániában, közülük több mint 33 ezren jelenleg is vírushordozók. Az ismert aktív esetek közül továbbra is több mint 7400-an vannak kórházban, közülük 473-an intenzív terápiára szorulnak.

A G4Media hírportál pénteken ismertette az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összegzését, amelyből kiderül, hogy az Európai Unión belül lakosságarányosan jelenleg Romániában a legmagasabb a koronavírus-fertőzésnek tulajdonítható elhalálozási ráta és a pozitív koronavírus-tesztek aránya.

Az ECDC honlapján elérhető legfrissebb adatok szerint az utóbbi két hétben Romániában minden egymillió lakosra 29 koronavírus-haláleset jutott, ami több mint hétszerese az európai uniós átlagnak. Az ECDC legutóbbi összegzése szerint - amely az augusztus 2-ig felvett adatokon alapult - Romániában volt a legmagasabb, 6,2 százalékos a pozitívnak bizonyuló koronavírus-tesztek aránya, ami több mint négyszerese az uniós átlagnak.

Szintén körülbelül négyszerese az uniós átlagnak a romániai új esetek lakosságarányos rátája: az utóbbi 14 napon az egymillió lakosra jutó újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 878 volt Romániában, ennél magasabb (egymillió lakosra számolt) fertőzési rátát csak Luxemburgból (1225) és Spanyolországból (1100) jelentettek.

MTI