Romániában szedte az utóbbi 24 órában a legtöbb áldozatot a járvány

2021. október 08. péntek 16:16

Romániában szedte az utóbbi 24 órában a legtöbb áldozatot a járvány

Romániában pénteken meghaladta a 350-et az egy nap alatt elhunyt koronavírus-fertőzöttek száma, így az utóbbi 24 órában lakosság arányosan Romániában követelte a legtöbb áldozatot a járvány. 

 

 

A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint az utóbbi 24 órában 357 koronavírusos beteg vesztette életét, ami csaknem duplája az utóbbi két hét átlagának.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem által közölt nemzetközi adatok sorában Románia ezzel a hatodik helyre került az egy nap alatt elhunyt fertőzöttek abszolút száma tekintetében a jóval népesebb Egyesült Államok, Oroszország, Mexikó, Brazília és Németország után.

Lakosságarányosan azonban - az egymillió lakosra jutó 18,7 Covid-halálesettel - nemcsak Európában, hanem világviszonylatban is Romániában szedte az utóbbi 24 órában a legtöbb áldozatot a járvány.

Pénteken 13 854 újonnan diagnosztizált fertőzésről számoltak be a román hatóságok, ezzel túllépte a napi tízezret az újonnan diagnosztizált fertőzöttek kéthetes mozgóátlaga.

A kórházakban kezelt fertőzöttek száma pénteken meghaladta a 15 ezret, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké elérte az 1561-et. Román hírforrások szerint azonban az országban nincs már elegendő kórházi kapacitás az intenzív ellátást igénylő Covid-esetek megfelelő ellátására, a túlzsúfolt kórházak betegfelvételi osztályain és az épület előtt sorban álló mentőautókban további súlyos állapotban lévő fertőzöttek várnak arra, hogy kórházi ágyhoz jussanak.

Országos szinten az utóbbi két hétben a lakosság 6,6 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A legfertőzöttebb térségnek a főváros és környéke számít: Bukarestből pénteken már 12,2 ezrelék, a fővárost övező Ilfov megyéből pedig 12,6 ezrelékes a fertőzési rátát jelentettek.

 

MTI