Romániában meghaladta az ötvenezret a fertőzöttek száma

2020. július 31. péntek 18:00

Romániában meghaladta az ötvenezret a fertőzöttek száma

Romániában újabb csaknem 1300 embernél mutatták ki az utóbbi egy napban a koronavírust, ezzel meghaladta az ötvenezret a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma. 

 

 

A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint az újabb 1295 fertőzöttet diagnosztizáltak és minden korábbinál több, 39 koronavírusos beteg vesztette életét.

Ezzel 2343-ra emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma, a nyilvántartott aktív fertőzötteké pedig már meghaladta a 21 500-at. Közülük 7456-an vannak kórházban, 409-en pedig intenzív terápiára szorulnak.

Az egészségügyi miniszter csütörtöki közlése szerint országos szinten 840 intenzív terápiás hely áll a koronavírusos betegek rendelkezésre. Bukarestben és több más nagyvárosban azonban már helyhiány van a kórházak intenzív terápiás részlegein, ezért több helyütt a súlyos betegeket próbálják átszállítani a szabad kapacitással rendelkező kórházakba.

Ez azonban roppant kockázatos: egy hetedik hónapban lévő, a koronavírus-fertőzés miatt légzési elégtelenséggel küzdő aradi várandós nőnek csütörtökön leállt a szíve a mentőautóban, amikor átszállították a temesvári megyei kórházba. Bár többször is újraélesztették, végül nem sikerült megmenteni az életét.

Miután a kormány a helyi hatóságokra bízta a járvány terjedésének megfékezését célzó újabb korlátozások bevezetését, eddig kilenc megyében döntött úgy a helyi járványügyi operatív törzs, hogy a kültéri zsúfolt helyeken is kötelező a védőmaszk viselése, és korlátozzák a vendéglátóhelyek nyitvatartását.

MTI