Romániában gyorsul a járvány, Bukarest az iskolák bezárására készül

2020. október 13. kedd 18:30

Romániában gyorsul a járvány, Bukarest az iskolák bezárására készül

Három megye kivételével most már Románia szinte egész területén gyorsul a koronavírus-járvány terjedése, a legnagyobb fertőzési rátával rendelkező román fővárosban pedig a hatóságok az iskolák bezárására készülnek. 

 

 

A közegészségügyi hatóság (INSP) kedden közzétett heti elemzése szerint nincs már olyan térsége az országnak, ahol csökkenne a fertőzés terjedésének üteme, Szatmár, Iasi és Vaslui megyében pedig az utóbbi héten egyenletesen terjedt.

Az INSP által közölt "veszélyeztetettségi" térképen - amelyet az egészségügyi rendszer terheltsége és a Covid-19-ben szenvedő súlyos betegek rendelkezésére álló intenzív terápiás ágyak száma alapján készítettek - Arad, Szatmár és Máramaros megye kivételével egész Erdély, országos szinten pedig a 41 megyéből 27 veszélyeztetett térségnek számít a koronavírus-járvány szempontjából.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi napon több mint 3100-zal emelkedett és így túllépte a 160 ezret a Romániában diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, valamint a kedden regisztrált 68 újabb halálesettel meghaladta az 5500-at a járvány romániai halálos áldozatainak száma.

Az utóbbi két hétben lakosságarányosan Bukarestben terjedt leggyorsabban a fertőzés.

A INSP jelentése szerint a fővárosban - a 2011-es népszámláláskor feljegyzett 1,88 milliós lakossághoz viszonyítva - már meghaladták azt a fertőzési rátát, a lakosság három ezrelékét, amelynél a helyi járványügyi operatív törzs elrendelheti az iskolák bezárását és az áttérést az online oktatásra.

Bukarest kormánybiztosa azonban - az oktatási miniszterrel folytatott keddi egyeztetést követően - bejelentette: felkészültek ugyan erre a lépésre, de járványügyi szempontból nem az INSP által számolt 3,1 ezrelékes, hanem a GCS által közölt 2,69 ezrelékes fertőzési rátát tartják mérvadónak, amely a főváros jelenlegi 2,15 milliós lakosságát veszi alapul.

Bukarestben akkor fogják teljes egészében az internetre költöztetni az oktatást, ha a GCS által közölt fertőzési ráta "tartósan és jelentősen" meghaladja a 3 ezreléket - magyarázta.

Bukarestben több mint 400 tanintézményben csaknem negyedmillió óvodás és iskolás tanul.

Romániában az oktatási minisztérium hétfői adatai szerint eddig 517 iskolát tartottak zárva, közülük 303-at azért, mert olyan településeken működtek, amelyeken az utóbbi héthetes fertőzési ráta meghaladta a lakosság három ezrelékét, a többi 214-et pedig azért kellett bezárni, mert több mint három osztályban megjelent a fertőzés.

További 5100 iskolában részlegesen költöztették az internetre az oktatást, és 12 ezer olyan tanintézmény volt, amely valamennyi tanár és diák jelenlétében, hagyományos óralátogatással működött Romániában.

MTI