Romániában elszabadult a vírus, 15 ezer új fertőzött van

2021. október 06. szerda 16:33

Romániában elszabadult a vírus, 15 ezer új fertőzött van

Romániában meghaladta a háromszázat szerdán az egy nap alatt elhunyt koronavírus-fertőzöttek száma, az újonnan diagnosztizált fertőzéseké pedig megközelítette az előző napi 15 ezres csúcsot. 

 

 

A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint 328 koronavírusos beteg halt meg az utóbbi 24 órában, ami több mint kétszerese az utóbbi két hét átlagának.

Az újonnan diagnosztizált fertőzések száma (14 744) hatvan százalékkal múlja felül a kéthetes mozgóátlagot, tehát a járványgörbe még mindig meredeken emelkedik Romániában, a következő időszakban így még több fertőzésre és halálesetre lehet számítani.

Romániában szerdán túllépte az 1 millió 300 ezret a járvány kezdete óta regisztrált fertőzések száma, és a 38 ezret a halálos áldozatoké.

Továbbra is a nagyvárosokban és a körülöttük lévő agglomerációkban terjed a leggyorsabban a járvány: Bukarestben a lakosság 10,9, a fővárost övező Ilfov megyében és Temesváron a lakosság 11,3, Kolozsváron a lakosság 8,5 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést az utóbbi két hétben.

A fertőzöttségi listán az utolsó három helyet a székelyföldi megyék foglalják el: Hargita megyében 1,8, Kovászna megyében 1,9, Maros megyében pedig 2,7 ezrelék volt szerdán a kéthetes fertőzési ráta.

A román egészségügyi rendszerre minden korábbinál nagyobb nyomást gyakorol a koronavírus-járvány negyedik hulláma: immár 14 569 fertőzöttet kezelnek kórházban, közülük már 1513-an vannak az intenzív terápián. A Covid-kórházak országszerte megteltek, a súlyos állapotban lévő betegek órákig várnak a betegfelvételi osztályokon vagy a mentőautóban, hogy felszabaduljon egy hely az intenzív terápián.

Az Europa FM rádió értesülései szerint a román egészségügyi hatóságok magyar partnereikkel egyeztetnek arról, hogy a határmenti térségből a helyhiánnyal küzdő romániai kórházakból koronavírusos pácienseket irányítsanak át magyarországi egészségügyi intézményekbe.

Egyelőre kizárólag Magyarországgal tárgyalnak a segítségnyújtásról, a transzfernél ugyanis csak a mentőautós szállítás jön szóba, a kritikus állapotban lévő fertőzöttek lélegeztetéséhez használt oxigénpalackok ugyanis nem teszik lehetővé a repülőgépek használatát.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a múlt heti, hét halálos áldozatot követelő konstancai kórháztűz után ajánlotta fel Magyarország segítségét Bogdan Aurescu román külügyminiszternek.

"Amennyiben szükség van betegek ellátására, a magyar egészségügyi ellátórendszer kapacitásai megvannak, így számíthatnak ránk" - írta szombaton közösségi oldalán közzétett bejegyzésében Szijjártó Péter.

MTI