Otthontalan bolygók eddigi legnagyobb csoportját fedezték fel

2021. december 25. szombat 11:43

Otthontalan bolygók eddigi legnagyobb csoportját fedezték fel

Kóbor bolygók eddig ismert legnagyobb csoportját fedezték fel a Nap közelében lévő egyik területen. Az ilyen bolygók úgymond otthontalanok: nem keringenek csillag körül. 

 

 

A felfedezést tevő nemzetközi kutatócsoport a Nature Astronomy című tudományos lapban számolt be eredményeiről.

Hervé Bouy, a Bourdeax-i Egyetem kutatója és munkatársai a Cosmic Dance nevű európai projekt keretében vizsgáltak meg egy úgynevezett csillagtársulást: ezek nyitott csillaghalmazok, amelyeket nem köt össze gravitáció.

Húsz év alatt készült mintegy tízezer felvétel elemzése során a fiatal, 400 fényévnyi távolságra lévő Upper Scorpius Associationben (Felső-Skorpió Társulás) 170 eddig ismeretlen kóbor bolygót (szabadon sodródó planéta, FFP) fedeztek fel.

A kutatásban a Bécsi Egyetem szakértői is részt vettek, közleményük szerint ez az FFP-k legnagyobb mintája egyetlen csillagtársulásban.

Az eddig ismert kóbor bolygók száma ezzel a felfedezéssel megduplázódott.

Tíz évvel ezelőtt két csillagászcsoport felfedezett tíz csillaghoz nem kapcsolódó bolygót.

Ezeknek a bolygóknak a keletkezése még mindig rejtély a tudósok számára. Vagy a csillagokhoz hasonlóan kis gázfelhők gravitációs összeomlása révén jöttek létre, vagy úgy keletkeztek, mint a csillagok körüli bolygók, aztán később kivetette őket a naprendszerük. Annak megállapításához, hogy melyik mechanizmus valószínűbb, eddig hiányzott egy nagy, homogén FFP-minta.

„A felfedezett FFP-k nagy száma arra utal, hogy a bolygóendszerből való dinamikus kivetődés fontos keletkezési mechanizmus, a gázfelhők összeomlása ugyanis nem vezetett volna ilyen sok FFP kialakulásához" - mondta Núria Miret Roig, a Bécsi Egyetem asztrofizikusa.

Képünk illusztráció.

MTI