Megugrott a fertőzöttek száma Szlovéniában és Horvátországban

2020. szeptember 02. szerda 14:00

Megugrott a fertőzöttek száma Szlovéniában és Horvátországban

Szlovéniában és Horvátországban is megugrott kedden az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, utóbbi országban ismét meghaladta a háromszázat - derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből. 

 

 

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: nincsenek új járványgócok, a vírus továbbadásáról van szó, sok az olyan aktív fertőzött, aki többekkel is érintkezett még mielőtt hatósági karanténba került volna. Mindazonáltal hozzátette: az intézet által használt reprodukciós ráta szerint jelentősen csökkenni fog a fertőzöttek száma, várhatóan már szeptember végén, október elején.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 311-el nőtt az azonosított koronavírusos fertőzöttek száma, és elérte a 10 725-öt. Kedden még 145 új esetről számoltak be, ugyanakkor az elmúlt héten az új fertőzöttek napi száma többször is meghaladta a háromszázat.

Kedden négy új haláleset történt, így a járvány horvátországi halálos áldozatainak száma 191-re nőtt. A betegek közül 258-an vannak kórházban, közülük tizenöten lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2566 fő, és 8881-en vannak hatósági karanténban.

Szerdán szigorítások mellett megkezdte őszi ülésszakát a horvát parlament.
Gordan Jandrokovic házelnök elmondta: a parlamenti elnökség egyhangú döntése értelmében, járványügyi óvintézkedésként mindössze 41 képviselő lehet majd jelen a 151 fős parlamentben.

A kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ) 19, a legnagyobb ellenzéki pártnak, a Szociáldemokrata Pártnak (SDP) 9, a Híd Függetlenek Listájának (Most) és Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) nevű újbalos-zöld szövetségnek kettő-kettő, míg az összes többi parlamenti pártnak egy-egy képviselője vehet majd részt az üléseken. Kötelező a szájmaszk viselése, ellenkező esetben azt a képviselőt, aki nem hajlandó maszkot hordani, eltávolítják az ülésteremből.

Bevezették ugyanakkor az elektronikus szavazást, így azok a képviselők is szavazhatnak, akik távol vannak vagy karanténba kényszerültek. Eddig egy honatyáról derült ki, hogy koronavírussal fertőzött.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint kedden 55-el, 2979-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Utoljára április 1-jén haladta meg a napi új esetek száma az ötvenet, a legtöbb fertőzöttet, 70-et, március 26-án regisztrálták az országban. Egy új haláleset történt, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 134-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 26-an vannak kórházban, és közülük négyet ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 468.

MTI