Joe bácsi megkegyelmezett az USA füveseinek

2022. október 08. szombat 10:00

Joe bácsi megkegyelmezett az USA füveseinek

Az amerikai elnök teljes kegyelmet adott a marihuána birtoklása és fogyasztása miatt elítélt állampolgároknak és tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek. 

 

 

A Fehér Ház honlapján még csütörtökön megjelent elnöki döntés szerint a kegyelemmel egy időben a marihuána fogyasztás és birtoklás miatt kiszabott ítéletek minden jogkövetkezménye is megszűnik. A dokumentum ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a kegyelem csak a hatóanyag egyszerű birtoklása és fogyasztásához kapcsoló ítéletekre vonatkozik.

A kegyelemhez kapcsolódó feladatok végrehajtásáért az igazságügyi miniszter által kinevezett kegyelmi ügyész felel - olvasható az elnöki közleményben, ami felhívja a figyelmet arra, hogy az érintetteknek kérelmet kell benyújtaniuk a kegyelmi igazolásért.

Joe Biden a döntés nyilvánosságra kerülésével egy időben a közösségi médiában megjelent üzenetben úgy fogalmazott, hogy a kábítószer birtoklása miatt kiszabott ítéletek túl sok életet fordítottak a feje tetejére, a vádemelések és ítélethozatalok során pedig világos faji egyenlőtlenség volt érzékelhető. "Ezt a hibát elkezdjük kijavítani" - magyarázta az intézkedést az elnök.

Az elnök újságírók előtt a döntést úgy kommentálta, semmi értelme annak, hogy a marihuánát ugyanúgy az elsődleges hatóanyagok közé sorolják, mint a heroint, az LSD-t és a sokkal komolyabb problémát jelentő fentanilt.

A sajtóértékelések szerint a kegyelmi döntés egy újabb lépés a marihuána teljes dekriminalizációja felé az Egyesült Államokban.

MTI - Fotó: MTI