Így kezdik meg a tanévet déli szomszédunkban

2021. augusztus 26. csütörtök 16:32

Így kezdik meg a tanévet déli szomszédunkban

Horvátországban az új tanévben enyhébbek lesznek a járványügyi szabályok az iskolákban, mint tavaly voltak: csak ötödik osztálytól kell maszkot hordani, ott, ahol nem lehet betartani a kétméteres távolságot, engedélyezik a sportolást, a gyerekek válthatnak osztályt és keveredhetnek a csoportok - közölte Radovan Fuchs oktatási miniszter csütörtökön. 

 

 

Az országban szeptember 6-án kezdődik a tanév. A korábbi bejelentésektől eltérően nem fogják tesztelni a tanárokat és védettségi igazolással sem kell rendelkezniük a munkavégzéshez. Azoknak, akik nincsenek beoltva, kötelezően maszkot kell viselniük.

Ha a tanár megfertőződik, nem kell az egész osztálynak karanténba vonulnia, csakis azoknak a diákoknak, akik az első padokban ültek.

A miniszter jelezte: az iskolai dolgozók mindössze fele van beoltva, ezért nem vezethetnek be szankciókat a pedagógusokkal szemben, 20 ezer embert nehéz lenne helyettesíteni a tanévkezdésben. Hangsúlyozta: ennek ellenére mindenkit arra kér, hogy oltassa be magát.

Engedélyezik a szülői értekezleteket, de ebben az esetben is be kell tartani a két méteres távolságot.

Eközben Vili Beros egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy nőtt a kórházban kezelt betegek száma, akiknek többsége nincs beoltva.

Ismertette, hogy augusztus 16-22. között a kórházban kezelt betegek 78 százaléka nem volt beoltva. Mindazonáltal hozzátette: augusztus 16-24. között 3216 új fertőzöttet jegyeztek fel, akiknek 86,1 százaléka szintén nem volt beoltva.

A tárcavezető azt is közölte, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) csütörtöki jelentése szerint Horvátország továbbra is narancssárga, kockázatos besorolás alá esik. Azzal, hogy a tengermellék nem került a piros, súlyosan fertőzött régiók listájára, a turisztikai szektor még egy hétig biztosan fellélegezhet.

Az elmúlt 24 órában 638 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 371 ezret. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon hat beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8316-ra emelkedett. Kórházban 358 beteget ápolnak, 43-an vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló országban eddig 1 708 154-en kaptak védőoltást - a jogosultak 42,9, a felnőtt lakosság 50,5 százaléka -, közülük 1 594 013-en már a második adagot is.

 

MTI