Horvátországon belül nagy az eltérés az oltakozásban

2021. június 16. szerda 18:00

Horvátországon belül nagy az eltérés az oltakozásban

Nagyok az eltérések az átoltottság terén a horvát megyékben - közölte a Jutarnji List című horvát napilap szerdán. A legkevesebben a dalmát megyékben oltatták be magukat a koronavírus ellen. 

 

 

Horvátországban a felnőtt lakosság valamivel kevesebb mint negyede kapta meg mindkét oltást.

Ami az első oltást illeti, Zágráb városa, Isztria megye és az észak-horvátországi megyék járnak az élen. Az átoltottság ezekben megközelíti a 40 százalékot.

A legkevesebben Sibenik-Knin megyében oltatták be magukat, a felnőtt lakosság mindössze 26,5 százaléka, de Split-Dalmát és Zára (Zadar) megyében is mindössze a 28 százalékot éri el az egy dózist felvevők száma.

Szakemberek nem értik, miért éppen azokban a megyékben torpant meg az oltakozási hajlandóság, amelyek leginkább függenek a turizmustól.

A kormány, hogy felgyorsítsa a kampányt, oltóbuszokat indított a kisebb településekre és a szigetekre. Több nagyobb városban pedig már előjegyzés nélkül is lehet jelentkezni az oltásra, az oltópontok pedig szombaton és vasárnap is nyitva vannak.

Ahhoz, hogy sikerüljön a kormány terve, és június végéig beoltsák a felnőtt lakosság felét, még legalább 280 ezer embernek kell megkapnia valamelyik vakcina első adagját.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 427 566-an kaptak védőoltást, közülük 768 986-nak már a második adag vakcinát is beadták.

Az elmúlt 24 órában 146 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 358 823-at. A vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében ketten haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8162-re emelkedett. Kórházban jelenleg 349 beteget ápolnak, közülük 28-an vannak lélegeztetőgépen.

MTI