Horvátországban tesztelik az oltott egészségügyiseket

2021. december 05. vasárnap 13:14

Horvátországban tesztelik az oltott egészségügyiseket

Egy próbaprojekt keretében a jövő héttől azokat az egészségügyi dolgozókat is alávetik koronavírustesztnek Horvátországban, akik be vannak oltva, hogy valós képet kapjanak arról, az oltottak között mennyi a fertőzött - közölte a horvát egészségügyi minisztérium vasárnap. 

 

A vizsgálatban - amely tíz napig tart - öt klinikai kórház és több általános kórház összesen 1500 oltott dolgozója vesz részt.

A beoltott egészségügyi dolgozókat három csoportra osztják. Az első csoportba kerülnek azok, akik kevesebb mint hat hónapja kapták meg a második oltást, a második csoportban lesznek azok, akik több mint hat hónapja kapták meg valamelyik vakcina második adagját, a harmadikban pedig azokat vizsgálják, akiknek a harmadik oltást is beadták már.

A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) szerint bár enyhül a negyedik hullám az országban, nem csökken a koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunytak száma. Horvátország a második legrosszabb helyen áll a világban, jelenleg egymillió lakosra 17 koronavírusban elhunyt beteg jut.

Horvátországban október elején tették kötelezővé az egészségügyi és szociális ellátórendszerben a védettségi igazolást. Azoknak, akik nincsenek beoltva és nem estek át a fertőzésen, hetente kétszer kell teszteltetniük magukat. Azóta 300 ezer tesztet végeztek, és több mint tízezer esetben volt pozitív az eredmény.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban az elmúlt 24 órában 2796 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 68-an haltak meg. Kórházban 2381 beteget ápolnak, közülük 310-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 203 309-an kaptak védőoltást, közülük 1 969 339-en már a második adagot is.

MTI