Horvátországban megkezdődött a diákok öntesztelése

2022. február 14. hétfő 16:06

Horvátországban megkezdődött a diákok öntesztelése

Megkezdődött hétfőn az általános és középiskolás diákok öntesztelése Horvátországban - jelentette be Radovan Fuchs oktatási miniszter. 

 

 

A tárca 3 millió antigén gyorstesztre írt ki közbeszerzési pályázatot, a szállítmányok szétosztása pedig már a hétvégén elkezdődött.

A miniszter kiemelte: a tanulóknak hetente egyszer ajánlatos elvégezniük a tesztet. A tesztelés nem kötelező, azonban azok a diákok, akik elutasítják, nem kerülhetik el a karantént - tette hozzá.

Egyelőre nincs adat arról, hogy a szülők hány százaléka utasította el a részvételt a programban. Abban az esetben, ha valaki megfertőződik az osztályban, az elkülönítés alól csakis azok kapnak felmentést, akik átestek a fertőzésen, felvettek két oltást, illetve rendszeresen tesztelnek. A tárca célja, hogy biztosítsa a jelenléti oktatást, és minél kevesebb iskolának legyen szükséges átállnia távoktatásra.

"Amennyiben a jelenlegi program, amely a karantén-kötelezettség elkerülését célozta meg, jól halad, lépéseket teszünk a kötelező maszkviselés feloldására is az iskolákban" - hangsúlyozta Fuchs.

Az elmúlt 24 órában 1061 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 64-en hunytak el. Kórházban 2097 beteget ápolnak, közülük 146-an szorulnak lélegeztetőgépre.

A csaknem négymillió lakosú Horvátországban eddig 2 301 799-en kaptak védőoltást, közülük 2 219 165-en már a második adagot is beadatták maguknak.

 

MTI