Horvátországban meghosszabbítják a járványügyi intézkedéseket

2021. december 15. szerda 15:14

Horvátországban meghosszabbítják a járványügyi intézkedéseket

Horvátországban további két héttel meghosszabbítják a járványügyi intézkedéseket: továbbra is korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, a rendezvények látogatását, a beutazást és az állami szférában a munkavégzést is védettségi igazoláshoz kötik, továbbá kötelező a maszk viselése zárt térben - közölte Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője szerdán. 

 

 

Kiemelte: a testület december 31-ig meghosszabbítja azt a rendeletét is, amelyben megtiltotta a beutazást a dél-afrikai régióból és Hongkongból érkezőknek a koronavírus új, Dél-Afrikából elindult, omikron nevű változata miatt. A listáról azonban lekerült Hongkong - tette hozzá a tárcavezető.

Horvátországban már nyolcra nőtt az új vírustörzzsel igazoltan megfertőződöttek száma.
Eközben a 151 fős horvát parlement (szábor) - heves vita után - 77 szavazattal 27 ellenében elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely szerint 30-tól 50 ezer kunáig (1,4-2,4 millió forint) terjedő pénzbírsággal sújthatják az olyan állami szervek és hivatalok, állami fenntartású intézmények és önkormányzatok felelős vezetőit, ahol nem tartják be a járványügyi intézkedéseket. Az ellenzéki pártok azért nem szavazták meg a jogszabályt, mert szerintük ahhoz kétharmados többségre lett volna szükség. A szavazás alatt néhány százan tüntettek a szábor épülete előtt, amelyet kordonokkal védett a rendőrség.

A kormány november elején tette kötelezővé a koronavírus elleni védettségi igazolást az állami szférában, egy hónappal korábban pedig az egészségügyi és szociális ellátórendszerben, hogy mérsékelje a járvány terjedését. Azoknak, akik nem kaptak oltást, és nem estek át a fertőzésen, hetente kétszer teszteltetniük kell magukat.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 4671 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 57-en haltak meg.

Kórházban 2232 beteget ápolnak, közülük 306-an vannak lélegeztetőgépen.

Az országban eddig 2 232 429-en kaptak védőoltást, közülük 2 055 300-an már a második adagot is felvették.

MTI