Horvátországban egyre több helyen kötelező a védettségi igazolás

2021. november 12. péntek 17:10

Horvátországban egyre több helyen kötelező a védettségi igazolás

Keddtől teszik kötelezővé a koronavírus elleni védettségi igazolást az állami szférában Horvátországban, hogy azok, akik nem kaptak oltást, és nem estek át a fertőzésen, teszteltethessék magukat - közölte Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület pénteki sajtótájékoztatóján. 

 

 

A válságstáb még múlt héten jelentette be a rendeletet, de a hivatalos döntést pénteken hozta meg, és részletes tájékoztatást adott arról, hol, kiknek lesz kötelező a Covid-igazolvány, hogyan fogják ellenőrizni azokat, és hol lehet a Covid-teszteket elvégeztetni.

Azoknak, akik nem kaptak oltást, és nem estek át a fertőzésen, hetente kétszer teszteltetniük kell magukat. A tesztelés egyelőre ingyenes lesz azok számára, akiknek ezt a munkahelyük kötelezően előírja.

Az állami és önkormányzati finanszírozású kereskedelmi cégek alkalmazottai nélkül mintegy 240 ezer embert érint az új szabályozás.
Keddtől a rendőrségen, a minisztériumokban, a bíróságokon, a hivatalokban és az oktatási intézményekben is kötelező lesz a védettségi igazolás. A rendelet az intézmények látogatóira is vonatkozik.

Kivételt képeznek ez alól az egyetemisták, a tanulók, a 16 évnél fiatalabb gyerekek és azok, akik elkísérik a gyerekeket az iskolába vagy óvodába. Nem kell védettségi igazolással rendelkezniük a tömegközlekedési eszközökön utazóknak, valamint azoknak sem, akik éppen a Covid-igazolványukat akarják felvenni valamelyik hivatalban.

Továbbá mentesülnek a rendelet alól azok is, akiknek orvosi igazolásuk van arról, hogy nem vehetik fel az oltást.

A miniszter hozzátette: ami az egyetemistákat illeti, az, hogy számukra kötelezővé teszik-e a védettségi igazolást, az egyetemek saját maguk döntik el.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 6449 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, s a vírus okozta Covid-19 betegségben 53-an haltak meg.

Kórházban 2086 beteget ápolnak, közülük 251-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 009 038-an kaptak védőoltást - a teljes lakosság 49, a felnőtt lakosság 59 százaléka -, közülük 1 845 345-en már a második adagot is felvették.

A kormány csütörtöki rendelete szerint akik nem tartják be a járványügyi szabályokat - nem csináltatnak vírustesztet, és nem hajlandóak maszkot viselni -, nem léphetnek be az iskolák területére, és számukra online oktatást rendelnek el.

MTI