Horvátországban bejelentették a koronavírus-járvány végét

2023. május 11. csütörtök 19:34

Horvátországban bejelentették a koronavírus-járvány végét

A horvát kormány csütörtöki ülésén kihirdette a koronavírus-járvány végét, és egyben visszavonta a válságstáb megbízatását - jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő. 

 

 

A kormány döntése az után született, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kijelentette: a koronavírus már nem jelent globális egészségügyi válságot.
Plenkovic az ülés sajtónyilvános részén elmondta: fontos, hogy levonják a tanulságokat ebből a nagy egészségügyi fenyegetésből - az elmúlt 100 év legnagyobb világjárványából -, az ilyen típusú lehetséges válságok jövőbeli kezeléséhez.

Jelezte továbbá, hogy a Horvát Közegészségügyi Intézet (HZJZ) ajánlásokat fogalmaz meg arra vonatkozóan, mi a teendő a Covid-19-hez kapcsolódó új körülmények között.

A horvátországi járványügyi intézkedések bevezetéséről Vili Beros egészségügyi miniszter döntött 2020. március 11-én, amikor a WHO kihirdette az új koronavírus okozta világjárványt.

Az első koronavírus-fertőzést 2020. február 25-én jegyezték fel Horvátországban. Március 27-én már több mint 500 fertőzöttet regisztráltak, az első halálesetet március 18-án történt.

Horvátországban 2020. február 25-től idén május 8-ig összesen 1 273 256 koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel, és 18 213-an haltak meg a betegség szövődményeiben.
A járvány kezdetén országos zárlatot és lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el. A szigorú korlátozások március végétől május közepéig voltak érvényben, majd fokozatosan enyhítették azokat.

Az első védőoltások 2020. december végén érkeztek meg Horvátországba. Ekkor már a fertőzés második hullámának a csúcsához érkezett a járvány: naponta több mint 90 ember halt meg, és az újonnan fertőzöttek száma 4500 felett volt.

A fertőzés a koronavírus mutációitól függően hullámokban tört az országra. A járvány negyedik hullámának csúcsán, 2021. november 10-én egy nap alatt már 7315 új fertőzöttet regisztráltak az országban.

Fordulatot 2022 elején az omikron változat megjelenése hozott, amelynek lappangási ideje valamivel rövidebb ideig tartott, és a betegség lefolyása is enyhébb volt, mint a korábbi variánsok esetében.

A hivatalos adatok szerint az országban eddig 5 361 812-en kaptak védőoltást, a teljes lakosság 59,96 százaléka, a felnőtt lakosság 71,34 százaléka.