Csehországban ismét gyorsulni kezdett a járvány terjedése

2021. július 08. csütörtök 13:41

Csehországban ismét gyorsulni kezdett a járvány terjedése

Már egy hete megint emelkedik az új igazolt koronavírus-fertőzöttek napi száma Csehországban - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön megjelent kimutatásokból. 

 

 

Szerdán 279 új esetet szűrtek ki a laboratóriumok, ami 136-tal több, mint egy hete.

Mérsékelten ismét emelkedni kezdett a kórházban kezelt betegek száma is. Míg kedden 27 pácienst kezeltek Covid-19 betegséggel a kórházakban, addig szerdán már 33-at. Az orvosok hét ember állapotát minősítették súlyosnak. Haláleset szerdán nem volt.

Bár a számok továbbra is alacsonyak, a hatóságok figyelmeztetőnek tartják, hogy a járvány terjedési mutatója, az úgynevezett reprodukciós szám, már néhány napja megint egy felett mozog. Szerdán ez a mutató 1,2 volt, ami a járvány újbóli terjedését bizonyítja.

Az egészségügyi szakértők egybehangzóan azt állítják, hogy a járvány gyorsulása ezúttal a nagyon veszélyesnek ítélt delta mutáció terjedésének a következménye. A tárca statisztikája szerint a delta változatnak már legalább 130 esetét mutatták ki Csehországban.

Jelenleg Prágában, Pilsenben és a Prága-Nyugat kerületben a legrosszabb a helyzet, ahol százezer lakosra az utóbbi hét napban több mint 25 fertőződés esik.

Az oltások napi száma százezer körül mozog. A 10,7 milliós Csehországban az oltóanyag mindkét adagját eddig 3,6 millió ember kapta meg, 1,5 millióan pedig az első adagot. Csehországban csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagokat használják.

MTI