Újabb sportfejlesztés a tervek között: csarnokot kaphatnak a pécsi birkózók is

2019. április 23. kedd 09:59

Újabb sportfejlesztés a tervek között: csarnokot kaphatnak a pécsi birkózók is

A Nemzeti Kosárlabda Akadémia, a pécsi tornászok vadonatúj munkacsarnoka, illetve a kovácstelepi fejlesztések mellett újabb sportos beruházás indulhat a városban. A Pécsi Tudományegyetem elhatározta, hogy a birkózók számára is méltó felkészülési és versenyzési körülményeket hoz létre.


Folyamatosan rendezik a színvonalas utánpótlás mérkőzéseket a Nemzeti Kosárlabda Akadémia tavaly októberben átadott létesítményében.
Az intézmény megépülésének köszönhetően az ifjú tehetségek kiváló körülmények között készülhetnek a megmérettetésekre, bontogathatják szárnyaikat. A sportcsarnokban a legjobb magyar csapatok mellett külföldi együttesek is pályára léptek.

A Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. tornászai is a korábbiaknál lényegesen jobb körülmények között edzhetnek, köszönhetően a tavaly februárra elkészült munkacsarnoknak. Vári Attila, a PSN vezérigazgatója az átadón úgy fogalmazott, a hiánypótló létesítmény új jövőképet adhat a tornászok számára.

A legújabb, már elindult sportfejlesztés az id. Dárdai Pál Labdarúgó Akadémia kovácstelepi központja, ahol márciusban az építkezésnek. A tervek szerint 2020 júniusában elkészülő, bruttó 3 milliárd forintba kerülő munkálatok révén többek közt fedett munkacsarnokot, füves és műfüves edzőpályákat, irodákat, különböző termeket és természetesen öltözőket alakítanak ki.

Hangsúly az utánpótláson

A nagy múlttal büszkélkedő pécsi birkózósportot nagyon mélyről kellett visszahozni. A sportág az évtizedek alatt lényegében elsorvadt a városban, és csak 2015-ben kapott új erőre a PTE-PEAC szakosztályaként. Napjainkban nagyjából nyolcvanan sportolnak náluk, többségében utánpótláskorúak. Az egyesület célja, hogy minél több fiatalt megszólítsanak, ennek érdekében folyamatosan járják az iskolákat.



A pécsi sportfejlesztések sora ezzel még nem ér véget.

Mint megtudtuk, a tervek szerint egy további, hiánypótlónak mondható beruházás kezdődhet el a városban. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) érdeklődésünkre azt közölte: az oktatási intézmény, a Magyar Birkózó Szövetség és a Pécsi Egyetemi Atlétikai Club (PEAC) „látva a pécsi birkózó élet fejlődését, elhatározták, hogy infrastruktúrában is segítik ezt a pozitív folyamatot".

A lapunknak küldött tájékoztatásból kiderül, a fejlesztési elképzelések között egy új birkózócsarnok megépítése is szerepel, ám egyelőre a beruházás még csak az előkészítés szakaszában van. Így tehát - tették hozzá - még nem tudható, hogy pontosan mikor indulhat az építkezés.

Mindenesetre bizakodásra adhat okot, hogy a szövetség is pécsi létesítményfejlesztés ügye mellé állt.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva