Újabb sportfejlesztés a tervek között: csarnokot kaphatnak a pécsi birkózók is

2019. április 23. kedd 09:59

Újabb sportfejlesztés a tervek között: csarnokot kaphatnak a pécsi birkózók is

A Nemzeti Kosárlabda Akadémia, a pécsi tornászok vadonatúj munkacsarnoka, illetve a kovácstelepi fejlesztések mellett újabb sportos beruházás indulhat a városban. A Pécsi Tudományegyetem elhatározta, hogy a birkózók számára is méltó felkészülési és versenyzési körülményeket hoz létre.


Folyamatosan rendezik a színvonalas utánpótlás mérkőzéseket a Nemzeti Kosárlabda Akadémia tavaly októberben átadott létesítményében.
Az intézmény megépülésének köszönhetően az ifjú tehetségek kiváló körülmények között készülhetnek a megmérettetésekre, bontogathatják szárnyaikat. A sportcsarnokban a legjobb magyar csapatok mellett külföldi együttesek is pályára léptek.

A Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. tornászai is a korábbiaknál lényegesen jobb körülmények között edzhetnek, köszönhetően a tavaly februárra elkészült munkacsarnoknak. Vári Attila, a PSN vezérigazgatója az átadón úgy fogalmazott, a hiánypótló létesítmény új jövőképet adhat a tornászok számára.

A legújabb, már elindult sportfejlesztés az id. Dárdai Pál Labdarúgó Akadémia kovácstelepi központja, ahol márciusban az építkezésnek. A tervek szerint 2020 júniusában elkészülő, bruttó 3 milliárd forintba kerülő munkálatok révén többek közt fedett munkacsarnokot, füves és műfüves edzőpályákat, irodákat, különböző termeket és természetesen öltözőket alakítanak ki.

Hangsúly az utánpótláson

A nagy múlttal büszkélkedő pécsi birkózósportot nagyon mélyről kellett visszahozni. A sportág az évtizedek alatt lényegében elsorvadt a városban, és csak 2015-ben kapott új erőre a PTE-PEAC szakosztályaként. Napjainkban nagyjából nyolcvanan sportolnak náluk, többségében utánpótláskorúak. Az egyesület célja, hogy minél több fiatalt megszólítsanak, ennek érdekében folyamatosan járják az iskolákat.A pécsi sportfejlesztések sora ezzel még nem ér véget.

Mint megtudtuk, a tervek szerint egy további, hiánypótlónak mondható beruházás kezdődhet el a városban. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) érdeklődésünkre azt közölte: az oktatási intézmény, a Magyar Birkózó Szövetség és a Pécsi Egyetemi Atlétikai Club (PEAC) „látva a pécsi birkózó élet fejlődését, elhatározták, hogy infrastruktúrában is segítik ezt a pozitív folyamatot".

A lapunknak küldött tájékoztatásból kiderül, a fejlesztési elképzelések között egy új birkózócsarnok megépítése is szerepel, ám egyelőre a beruházás még csak az előkészítés szakaszában van. Így tehát - tették hozzá - még nem tudható, hogy pontosan mikor indulhat az építkezés.

Mindenesetre bizakodásra adhat okot, hogy a szövetség is pécsi létesítményfejlesztés ügye mellé állt.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva